КЗК: "Софийска вода" начислява лихва върху прогнозни сметки

КЗК: "Софийска вода" начислява лихва върху прогнозни сметки           | StandartNews.com

София. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини "Софийска вода" АД в злоупотреба с господстващо положение.

Дружеството начислява лихва за забавяне на служебно начислени задължения за доставка на питейна вода, отвеждането и пречистването на отпадни води през месеците без отчет, пишат от пресцентъра на комисията.

Потребителите трябва всеки месец да заплащат ползваните от тях ВиК услуги, като отчитането на действително изразходваното количество вода се извършва веднъж на три месеца, показват условията на "Софийска вода" АД.

За всеки от двата месеца, в които не се извършва реално отчитане, ВиК операторът начислява количество вода, определено въз основа на средния месечен разход от предходните два отчета, като изравнителната сметка, която се изготвя в края на тримесечния период, показва размера на общо използваното количество вода, но не и точния размер на потребеното количество вода за всеки отделен месец, алармират от КЗК.

При неплащане на сметката, длъжникът дължи обезщетение в размер на законната лихва от деня на забавата. От КЗК смятат, че така ВиК операторът начислява лихви за забава и върху фактурирани прогнозни количества вода, а не само върху стойността на реално потребената вода, която се изчислява веднъж на тримесечие.

Подобни действия на "Софийска вода" са срещу интересите на потребителите, доколкото задълженията за заплащане за първите два отчетни месеца не са установени по размер, а задължението за обезщетение за забава предполага точно изчислена стойност на реално използваната услуга, обясняват още от Комисията за защита на конкуренцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай