КЗК с глоби, ако се докаже картел на горивата

КЗК с глоби, ако се докаже картел на горивата | StandartNews.com

КЗК ще наложи глоби на компаниите, ако се докаже, че има картел на горивата в страната. Това обяви в сутрешния блок на БНТ говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов.

По закон КЗК може да наложи= санкция до 10% от оборота на съответната компания за предишната година. В този сектор се въртят милиарди годишно, така че става въпрос за една доста стряскаща сума. Новото този път на вятъра на промяната беше тези възможности, които ни даде данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Нямахме достъп преди това до тази информация. Това ни даде един друг ракурс, от който да погледнем този пазар, обясни Гаврилов.

"Доказването на картелното споразумение не е никак проста работа. Изискват се сериозни процесуални действия", добави той.

"Не смятаме да обявяваме нашата тактика все още. Може да се стигне и до инспекция на място. Имат право да бъдат изслушани пред комисията. Нека от тук нататък да действаме така че да внесем конкретната дисциплина на този пазар, за да може потребителите да усетят нашите действия", коментира Гаврилов.

"Забелязахме, че в един период до 2013 г. пазара се е развивал нормално. В средата на 2014 г. и също 2015-а, докато цените на производителите отиват рязко надолу. За един продължителен период от време цените на дребно се задържат на едно постоянно високо равнище, което за нас е индикация, че съществуват някакво непазарни механизми за ценообразуване в този сектор", каза още говорителят на КЗК.

"Ние отново повтаряме проблема с данъчните складове. Отчитаме също като много сериозен проблем и сивия сектор в тази икономика и препоръчваме на държавата да внесе малко повече порядък в него. Ведомствените бензиностанции например не подлежат на никаква регулация. На тези бензиностанции никой не може да им хване оборота, какво правят... Искрено се надяваме, че тези наблагоприятни практики ще бъдат отстранени след нашите решения", заключи той.

Комисията не се е занимавала с казуса на бизнесмена Веселин Марешки, защото не била сезирана от никой. „Не знаем при какви условия той извършва своята търговия. Случаят във Варна е насърчителен, той показа, че там няма регионален картел", каза по-късно Марио Гаврило в сутрешния блок на Нова тв.

Очаквам КЗК да стигне докрай по случая с картела, коментира по-рано днес Веселин Марешки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай