Кучета вместо лаборатории диагностицират болести

Кучешкото обоняние открива множество заболявания

Кучета вместо лаборатории диагностицират болести | StandartNews.com

Кучета вместо лаборатории диагностицират болести

Обонянието на кучетата е толкова силно, че може да се използва за диагностициране на заболявания в ранен стадий на развитие. Според експерти носът на най-добрия приятел на човека може да открие една чаена лъжичка захар в 5 милиона литра вода (два олимпийски басейна), съобщава The Daily Mail. Точността при търсене на определени съединения достига 96% - кучетата са по-точни от електронни сензори, диагностициращи заболявания по ароматните молекули.

Рак, диабет, болест на Паркинсон и малария са примери за болести, които кучетата могат да уловят посредством обонянието си. Организацията Dog Detection Dogs е изследвала доколко перспективно е използването на специално обучени животни за диагностициране на заболявания чрез улавяне на летливи органични съединения и маркери на болестта в дишането и миризмата на пот на човека.

Като част от експеримента експерти от Medical Detection Dogs са обучили 10 кучета (ретривъри, спаниели, коли), които трябвало да различат миризмата на определена болест между няколко проби. И резултатът по точност надвишил средно 80%. А учените от университета в Бристол са доказали, че обучените кучета са в състояние да открият диабетици с опасно ниски нива на захар в 83% от случаите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай