Куче-робот пази реда в Сингапур

Машината обикаля градския парк, напомняйки за социално дистанциране

Куче-робот пази реда в Сингапур | StandartNews.com

Куче-робот патрулира улиците на Сингапур. Управлявана дистанционно от местните власти, машината обикаля градския парк, предвижвайки се на 4 крака, точно като най-добрия приятел на човека, напомняйки на всички да спазват наредбата за социално дистанциране. На гърба на робота има закачени камера и аудио колона, от която звучи нежен женски глас на английски: „Нека запазим Сингапур здрав. За вашата и на всички около вас безопасност, моля, стойте поне на един метър един от друг. Благодаря ви“.

Четирикраката машина е творение на компанията „Boston Dynamics“ и е кръстена на куче от любима детска книжка – Спот. Роботът е част от двуседмичен експеримент. Ако тестът е сполучлив, има вероятност властите да пуснат още бройки из зелените площи на Сингапур по време на карантината.

Гледката обаче стресира голям брой от населението. Жителите изразиха притеснението си, пишейки в социалните мрежи, че това може да е началото на правителствена шпионска акция. Местните власти коментират, че независимо от камерата, Спот няма как да проследи личните данни на жителите, които попаднат в обсега му.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай