Кранево прави първи уникален фест на цацата

Кранево прави първи уникален фест на цацата | StandartNews.com

Уникален фест за първи път по родното Черноморие ще направи в началото на юни курортното село Кранево. Той е посветен на най-вкусната черноморска риба, която всеки свързва с плисъка на морето и летните емоции на плажа - цацата. Любителите й са категорични: "Цаца, ама риба", а скептиците посочват: "Риба, ама цаца" - реплики от българския филм "Кит".

Организаторите на иновативното събитие - сдружение "Зелени посоки", кметството в Кранево и община Балчик са убедени, че всъщност най-малката, но и една от най-вкусните риби са твърде пренебрегвани и затова са решили да й посветят цял тридневен фестивал - от 10 до 12 юни включително. В рамките на трите дни, през които ще бъде отбелязан и празникът на курортното село, Кранево ще се превърне в сцена за многобройните събития в рамките на феста.

Зевзеците от близо и далеч ще могат да се включат в атрактивен конкурс за вицове на рибарска тематика, надяждане с цаца и надпиване с бира.

От сутрин до вечер ще има редица забавления за малки и големи - яхт състезания, детски танцов кемп с водещи хореографи и нощни дискотеки ще върнат забравения младежки дух в района на международния детски лагер. Специален парти бус през целия уикенд ще свързва Кранево със Златни пясъци, Албена и Балчик. Кметът на курортното село Румен Николов сподели, че идеята за феста е на неправителствената организация, която е срещнала подкрепа на широка част от бизнеса в селото. "Идеята е да върнем славата ан Кранево като младежка дестинация. Очакванията на хотелиерите са за много добър сезон и те се обединяват за неговото удължаване, като организират редица мероприятия. Фестивалът на цацата е едно от тях в богатия календар" - казва Николов. Той сподели, че на различни сцени в селото сутрин от 10 часа ще започват различните програми, като вечер в 19 часа ще са концертите на звездите, потвърдили участие в Първия фест на цацата. Сред тях са "Карандила Джуниър", "Тутуртка", Рафи, "Тоника СВ".

"Фестивалът ще съвпадне и с празника на Кранево, който ние отбелязваме в първата събота след Спасовден. Тогава гост ще бъде Ути Бъчваров, който ще гощава краневци и гостите с вкусотий, но аз ще премеря сили с него край котлона с моята кметска чорба", разкри още Николов. Той разказа още, че в рамките на събитието ще има и факелно шествие, както и прожекции на български филми. Кранево кани на първия цаца фестивал на 10 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай