Крадци надупчили тръба на "Лукойл" с дрелка

Крадци надупчили тръба на "Лукойл" с дрелка | StandartNews.com

Министър Василева иска петорно завишение на санкциите за разливи

Разливът на бензин в Бургас е предизвикан при опит за кражба на гориво. Апашите са разкопали метър и половина под земята, пробили са с дрелка продуктопровода и са поставили кран, обявиха от пресслужбата на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас". Не е ясно колко бензин са успели да източат, преди да стане разливcът.
Благодарение на спешните мерки изтеклите 30 тона бензин не достигнаха до близкото езеро Вая. "В бургаския квартал Долно езерово вече е разположена мобилна станция на Изпълнителната агенция по околна среда. Измерените стойности и от двете станции не показват отклонения от нормите за качество на атмосферния въздух", обясниха от РИОСВ.
100 бона глоба отнесе "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" заради огромния разлив на бензин в района на бургаското село Братово. Солената санкция е наложена от РИОСВ Бургас. Нефтената рафинерия няма пряка вина за случилото се, но въпреки това носи отговорност за замърсяването, поясниха от РИОСВ. Глобата от 100 000 лева може да набъбне в случай, че при последващ оглед бъдат открити мъртви птици или бозайници, които са защитени видове. Екоинспекторите бяха категорични, че не са намерени мъртви птици и бозайници, загинали вследствие на разлива.
Междувременно министърът на екологията Ивелина Василева поиска максималният размер на санкциите при тежки разливи да бъде завишен петорно - на половин милион лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай