Неделя,

Крадат 8 лимузини всеки ден

От: Администратор -
A
A
A

По 8 лимузини всеки ден крадат апаши у нас. Повечето от скъпите возила директно се изнасят в чужбина или по-точно в Сирия, Иран и Либия. Там луксозните джипове се продават на джихадисти.

Масово изнасят джиповете през Турция за Сирия, продават ги на джихадистите

Канал за износ на луксозни коли действа от началото на годината в България. Автомобили от марките "Ауди", БМВ и "Мерцедес, както и скъпи джипове се прехвърлят през границата на път за Сирия и арабските страни, твърдят източници от службите. Данните на полицията показват, че между 4 и 8 луксозни возила средно изчезват всекидневно в страната. По-голямата част от тях отпътуват безпроблемно през Турция за Близкия изток. Сериозен бум при кражбите на коли бе отчетен в края на 2013 година. Тази тенденция се запазва и през настоящата година, но от МВР все още не са готови със статистическите данни за последния месец. Полицейската статистика сочи още, че от 3358 откраднати коли са намерени едва 327. Само в София действат няколко групи автоджамбази, които са влезли в тясна договорка с араби, твърдят разследващи, които са по петите им.

Прехвърлянето на автомобилите е основно към Сирия, Ирак и Ливан, където страната ни няма сключени договорености за правно и полицейско сътрудничество. Все по-често скъпите коли се отмъкват и чрез лизингови измами. За тях се внася само една, най-много две вноски, след което уж с туристическа цел напускат пределите на страната и така преди още да са обявени за издирване, колите вече се намират в страни, от които няма как да бъдат проследени или върнати. Схемата с лимузините е най-трудна за доказване и добре изпипана. Обикновено возилото се поръчва от клиент от чужбина. От България се чрез многобройните обяви за работа се наема шофьор, който получава по около 500 евро на курс. Наемникът прекарва колата през границата с редовни документи. Когато лимузината бъде потърсена от лизингодателя, от МВР първо издирват кой е човекът, напуснал пределите на страната, а при установяването му той декларира, че я е предал на собственика чужденец и няма представа какво е станало по-нататък. Така срещу наетия шофьор пък няма как да бъде повдигнато обвинение за кражба. Има и нова тенденция - отмъкването на скъпи джипове, които се използват от воюващите в Сирия и от представители на джихадистите от организацията "Ислямска държава". Доста често коли с българска регистрация биват засичани точно в тази район на Близкия изток.

Според полицията контролът ни е нулев, а каналът за трафик е утвърден и действа бързо. По същата схема отново чрез лизинг се изнасят и возила на фалирали бизнесмени, които не могат да ги изплатят и да покрият вноските си. Автокрадците се договорят с тях и извършват фиктивни кражби. По данни на МВР около 70% от обявените за изчезнали коли са отнети по тази схема, която обаче е изключително трудно доказуема. Пресичането на канала също затруднява разследващите, защото обикновено след като лизинговата кола се изнесе в посока Сирия, едва тогава се обявява за открадната. Процедурата по издирването на автомобила също е доста тромава. Самото разследване трае два месеца, докато се установи, че действително автомобилът не може да бъде намерен. Освен това засичането кога точно автомобилът е напуснал пределите на страната също става трудно, тъй като граничният контрол не изисква отбелязването му, нито пък се поставят някакви печати. В схемата участват и служители от граничните пунктове, тъй като единствено по собствено усмотрение могат да проверят и запишат дадена кола, напускаща страната.

Обикновено договорката е с човек от определена смяна. От турска страна обаче митничарите по-често записвали влизащите на тяхна територия автомобили. Особено ако са достатъчно мощни и скъпи. Така впоследствие разследващите органи разбирали, че все пак колата е излязла от пределите на България седмица или две преди да бъде обявена за открадната. За това пък все по-често такива коли първо излизат през Гърция, където почти няма контрол заради членството в Евросъюза, и едва след това преминават на турска територия към Сирия. Освен това автоапашите са още по-улеснени и бързи, защото така не им се налага да пренабиват номера и подменят документи. Единствено правят едно копие на оригиналния ключ, за да може собственикът след това да покаже талона и всичките ключове, за да убеди полицията, че колата му наистина е задигната. Причината все повече притежатели на лъскави коли да се навиват на схемата и да избегнат лизинговите вноски е простичка. Ако няма как да плаща и реши да върне колата на лизинговата компания, собственикът гори с внесените досега пари. При условие, че тя е открадната обаче, той се възползва от застрахователното обезщетение и така може да си вземе нова кола.

Рецидивист сви 3 коли, спряха го с куршуми

Рецидивист с 22 присъди подлуди полицията в Левски и бе арестуван със стрелба и зрелищна гонка този уикенд. 26-годишният местен жител Звезделин Методиев задигнал 3 автомобила. Бил засечен от патрул в събота около 20,40 часа, докато шофирал последната крадена кола "Опел Астра". Полицаите разпознали липсващата машина близо до село Варана и я погнали, а друга патрулка й преградила пътя. Беглецът не спрял на стоппалка и натиснал газта към Левски. Екшънът продължил по улиците на градчето, където полицаите използвали стоппатрони. Произвели 5 изстрела във въздуха. На кръстовището на улиците "Райчо Даскалов" и "Васил Левски" отнетият автомобил се блъснал в електрически стълб. Въпреки това опелът продължил да се движи по пътя. Водачът спрял и се опитал да избяга пеша. На метри от изоставения автомобил крадецът бил обграден от въоръжени униформени и се предал. Звезделин, който наскоро излязъл от затвора, откраднал возилото от ул. "Локомотив" в гр. Левски.

По-рано същия ден наглият апаш подкарал и чужд "Фолксваген Голф" във Велико Търново. Колата зарязал в района на жп гарата в Левски. Тя също била обявена за общодържавно издирване и вече е върната на собственика й.
Предишния ден Методиев откраднал в родния си град "Рено Клио" от улица "Княз Ал. Батенберг". С него се придвижил до старопрестолния град, а с другата крадена кола се върнал. Задържаният Звезделин Методиев направил самопризнания за кражбите. Той обяснил, че издебвал собствениците на откраднатите коли, когато оставяли ключовете на таблата, и се вмъквал в тях. Ключовете са намерени у него. Мъжът е осъждан за предишни кражби, грабежи и шофиране в нетрезво състояние.

Една снимка е по-силна от 1000 думи

из нейна лекция по фотография

Една снимка е по-силна от 1000 думи! Най-големият враг на Фотографията е СТРАХЪТ! Запомнящата се и ценна снимка е тази, която ви провокира и променя. Първо да уточня термина Фоторепортер - това всъщност означава Фотожурналист! Фоторепортер е новото наименование, то се налага (утвърждава) в практиката, но е важно да научите и историята на тази професия, за да я оцените по-достойно. Напоследък тя не се оценява достатъчно. Фотожурналистиката е място, което събира фотографията и журналистиката в едно. Това означава, че трябва да се притежават качества и от двете области. Да умееш да пишеш със светлината така, както се пише текст. Да виждаш новото, обществено и политически значимото, атрактивното и интересното, но да знаеш и да искаш да информираш, да тълкуваш и оценяваш. Този тип фотография е документална, но с достатъчно художествени качества, за да може да вълнува, провокира, организира и мобилизира! Тоест да Променя!!!!! Не толкова да информира, а да променя! Това според мен е истинската й същност. Добрият фотожурналист не се ражда, а се създава или по-точно - се самосъздава! Вроден е може би само интересът му към новото и обществено значимото, усетът му към "горещите места на живота".

Ако трябва да оприлича фоторепортера с предмет, това ще бъде Светкавица! Мисля, че най-важното за фоторепортера и снимките му е да не прониква в интимния живот на хората много агресивно.

Атакуват в 8 квартала на София

Осем софийски квартала са сред най-предпочитаните от автокрадците. Те се насочват към автомобили в "Овча купел", "Гоце Делчев", Бояна, "Стрелбище", "Младост", "Дружба", "Полигона", Студентски град и "Дървеница". Криминалистите обясняват това с голямото разнообразие на коли - може да се намерят както нови коли, така и стари за части.
Кражбите на автомобили продължават да държат второто място сред престъпленията в София. Те са 7,2% от всички регистрирани престъпления. Опасен за собствениците на коли е и кв. "Люлин", районът между булевардите "Д-р Петър Дертлиев" и "Сливница" и ул. "Ицках Грациани". Най-често са задигани автомобили около бул. "Райко Даскалов", който се простира на територията на "Люлин 5", около бул. "Джавахарлал Неру", обхващащ "Люлин" 6 и 7, както и около ул. "Годеч" в "Люлин" 8. Автокрадците се насочват и към колите в кв. "Св. Троица", особено около ул. "Галичник" в кв. "Банишора".

Д-р Михайлов: Да не се прави сензация

Случаят със запалването на фотографката крие опасност от верижна реакция. За това предупреди психиатърът д-р Николай Михайлов. Той обясни, че е много важно как случаят ще бъде описан, за да се превърне в някакъв вид идеалистична постъпка, провокирана от благородни мотиви. "Тази трагедия не бива да бъде използвана за сензация", коментира той пред БНР. "Това е изключително важно! Опасността, свързана с такъв тип трагични събития, е, че те имат склонност да се възпроизвеждат по подражателен тип. Такъв тип самоубийства понякога пораждат самоубийства по логиката на копираното самоубийство", обясни той. Според него това е много опасно, особено ако се създаде впечатление, че мотивите са благородни.

Пламен се заля с 4 литра бензин

*13 март 2013 г.
51-годишен мъж се самозапалва пред Президентството. Мъжът е забелязан от служители на НСО, които изгасяват пожара.

*26 февруари 2013 г.
54-годишен мъж се самозапалва пред сградата на Община Раднево. Първите действия по гасенето на самозапалилия се мъж са оказани от друг гражданин. При пристигането на пожарния екип той е бил транспортиран в болнично заведение в Стара Загора. На място е имало един екип от четирима пожарникари.

*20 февруари 2013 г.
Пред сградата на Община Варна се самозапалва 36-годишният Пламен Горанов. Мъжът е с тежки изгаряния - около 80% по цялото тяло. Откаран е във Военноморска болница в клиниката по изгаряния. Количеството бензин, което е излял върху себе си, е около 3 - 4 литра.

*18 февруари 2013 г.
Във Велико Търново се самозапалва 26-годишен психично болен мъж, страдащ от параноидна шизофрения. Пред полицейските служители пострадалият изтъква лични мотиви за самозапалването си, след което изпада в безсъзнание. По-късно почива в Спешна помощ от получените изгаряния.

Нотариус менте продаде 11 возила

Фалшив нотариус бе спипан от полицията след сигнал на данъчни. Служителите на НАП алармирали, че Станислав Николов върти в Етрополе и Ботевград продажби на автомобили с фалшиви документи. Наличието на нотариална заверка с печат с надпис "Нотариус номер 311 Емануил Каракашев, Република България, район на действие РС - София" върху договора за покупко-продажба на МПС усъмнило данъчните, че има нещо нередно в сделките. Въпросният нотариус е с отнети права, защото е осъден. Проверката на Икономическа полиция потвърдила, че Каракашев от 2011 г. е с отнети права заради влязла в сила присъда за документно престъпление.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички