Кръчмата от Мисионис била истински ресторант

Проф. Николай Овчаров и Ангел Конаклиев показват последната находка от Мисионис - амфора за вино

Кръчмата от Мисионис била истински ресторант | StandartNews.com

Античният град Мисионис имал кръчма, в която жителите му разпускали на чаша вино. Археолозите проф. Николай Овчаров и Ангел Конаклиев откриха древния ресторант при мащабни разкопки.

"Особено интересна е намерената сграда, в която излизат стотици фрагменти от стотина стъклени чаши и прозоречно стъкло. Чашите с нищо не се отличават от съвременните фини сервизи със столчета, стъпващи на изящни високи крачета", разказа родният Индиана Джоунс. По думите му в горната част античните майстори са изваяли прозрачни тънкостенни устиета. "Всичко това ни кара да определим сградата като място, в което жителите са отдъхвали на чаша вино. Край стените е имало масивни дъбови маси, край които те са сядали. Подобни кръчми може да видим в древните римски градове Помпей и Херкуланум, засипани в I в. от пепелта на вулкана Везувий. Те са носели името "таберна", откъдето произхожда съвременното "таверна". Обикновено в близост до тях са се намирали "лупанариите" или публичните домове в древен Рим", каза още проф. Овчаров.

Двамата с Конаклиев са категорични, че таберната от Мисионис е била доста значителна по размери. Виното в Античността е отлежавало в огромни бъчви, откъдето е преливано в големи амбалажни амфори. Там сервитьорите са го преливали в кани и по-малки амфори с обем 2-3 литра. Именно такава фина амфорка от края на V - началото на VI в. е и последната уникална находка от Мисионис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай