Кой е Свети Патрик и защо ирландците пият зелена бира

Стотици паради и празненства бележат празника

Кой е Свети Патрик и защо ирландците пият зелена бира | StandartNews.com

На 17 март се чества Денят на свети Патрик. Освен културен и религиозен празник той е и националният празник на Ирландия, където светецът е на особена почит.

В страната датата се отбелязва с паради, благотворителни акции и с много бира, оцветена в зелено. Център на тържествата е Дъблин, където всяка година се събират стотици за фестивалите и традиционните музикални сесии (céilithe). 

Денят на Свети Патрик се отбелязва на 17 март, когато се смята, че е починал светецът. Патрик е посветил живота си на мисията за покръстване на ирландците, като използвал трите листа на детелината, за да илюстрира християнската идея за Светата троица, предаде novini.bg.

В разказите за Свети Патрик освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго - че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало. Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски празник. Традиционен символ на Деня е детелината, която е емблема на Ирландия.

За ранния живот на св. Патрик се знае малко, но е известно, че е роден във Великобритания по време на римските нашествия, в богато римо-британско семейство. Баща му е бил дякон, а дядо му - свещеник в християнската църква. Когато е на 16 години, е отвлечен от ирландски нашественици и превърнат в роб в Ирландия. Смята се, че е бил държан някъде на западния бряг на Ирландия, най-вероятно в Майо, но точното място не е известно.

В своята изповед той споделя, че Господ се е явил в съня му и му е казал да избяга от пленничеството, като стигне до брега, където да се качи на кораб, който да го върне обратно във Великобритания. След завръщането си се присъединява към църквата в Оксер в Галия и става свещеник.

През 432 г. той казва, че отново е повикан да се завърне в Ирландия, но този път като епископ, за да откаже ирландците от политеизма и да ги покръсти. Според ирландския фолклор, св. Патрик е използвал трилистна детелина, за да обясни Светата троица.

Първоначално цветът, който се е асоциирал със светеца, е бил синият, но през вековете влиянието на зеления цвят е нараснало. Зелени панделки и детелини са се носели по случай деня на свети Патрик още през 17 век. Тъй като св. Патрик е използвал трилистната детелина, за да обясни Светата троица на езичните ирландци, носенето на детелини се е превърнало в ключов момент от празненствата.

По време на въстанието от 1798 година, за да изявят политическите си нагласи, ирландските войници, са носели зелени униформи, надявайки се да привлекат общественото внимание.

В Ирландия празникът на Свети Патрик е честван с много ритуали и приветстван много подобаващо.  Традиционно се пият ирландско уиски и бира. Денят се отбелязва също в САЩ, Великобритания, Швейцария, Аржентина, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Япония, Южна Корея и в други страни.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай