Вторник,

Ковид рецепти: Ястия за хора без вкус и обоняние

От: Агенция Стандарт -
Ковид рецепти: Ястия за хора без вкус и обоняние
A
A
A

Готвач създаде книга с рецепти специално за хора без вкус и обоняние заради Ковид-19. През последните няколко месеца британецът Райън Райли готви, опитва и експериментира с храна с една единствена цел – да накара хората без сетива заради коронавируса да изпитват отново удоволствие от храната. Всичките рецепти са базирани на научни експерименти.

Книгата „Вкус и аромат“ съдържа рецепти, които издигат вкусовите комбинации, текстурите и други сензорни елементи в храната на много по-висока ниво. Идеята е, че комбинациите ще стимулират увредените нервни връзки и така хората, засегнати от тези Ковид симптоми, ще могат отново да усещат поне малко вкус и аромат. Всички рецепти са съобразени с научни данни, предаде bTV. Целта на повечето от тях, например, е да стимулират троичния нерв, който създава усещанията ни когато ядем храни като мента, уасаби или канела.

Готвачът се е фокусирал също върху визуалната част от храната, защото „човек се храни първо с очите си“. След продължителни консултации с учени, медици и пациенти Райли създава рецепти с изключително ярки цветове и по-кисели вкусове. Сред тях са и такоси със зеленчуци и ананас, умами бисквити и печени овесени ядки с ванилия, кардамон, малини и сироп от рози.

Ковид-19 може да причини три различни вида увреждания на вкуса и обонянието. Едното е паросмия – изопачено обоняние, аносмия – тотална или частична загуба на вкус и обоняние, и фантосмия – обонятелна халюцинация.

Около 80% от вкуса ни зависи от това дали имаме обоняние, което обяснява защо повечето пациенти без обоняние нямат и вкус. Загубата на вкус и обоняние е един от най-разпространените симптоми на Ковид-19 – около 65% от всички разболели се по света са имали тези симптоми. 10% от тях ги имат в продължение на повече от три месеца след боледуване, а за около 3% това ще остане постоянно състояние.

Готварската книга на Райън Райли е свободна за теглене онлайн.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички