Костин затрил цяло село в Афганистан (ОБЗОР)

Костин затрил цяло село в Афганистан (ОБЗОР) | StandartNews.com

Съдът остави бившия рейнджър в ареста след среднощно заседание

По кърпата на Никита имало ДНК на още двама души освен Герман

Герман Костин навърши 51 г. в понеделник, но нямаше особен повод за празнуване. Тогава Софийският градски съд (СГС) гледа мярката за неотклонение на задържания руски гражданин за убийството на 5-годишния Никита Леонтиев. Костин бе въведен в съдебната зала под засилена охрана и с качулка на главата около 22,00 ч. Преди това близо 10 часа защитата му и съдията по делото Мими Петрова се запознаваха с десетте тома материали по делото. На среднощно заседание съдът реши да остави в ареста за постоянно Костин. Руснакът бе задържан в петък, след като неговото ДНК беше открито върху кърпата, в която бе намерено увито детето, поставено в луксозен куфар. Обвиняемият засега отрича вината си и отказва да дава нови показания. За момента нямат сигурни данни за мотива за убийството на Никита. Няма и доказателства, че Костин е свързан и с убийството на майката на момчето - Анна Леонтиева, чието тяло бе намерени обезглавено край Приморско в началото на март.

8 февруари, около 13 часа. Никита и майка му Анна Леонтиева посетили рехабилитатор в "Пирогов". След това били забелязани на бензиностанция на "Самоковско шосе", а оттам насетне следите и на двамата се губят, твърдят от обвинението. Установено е обаче, че на същата дата Костин също се е придвижил до "Пирогов". В този район той се е срещнал с Анна. След това в 19 ч бил в Приморско, именно на мястото, където са намерени останките на убитата жена. На следващия ден се озовал в Созопол, след което се върнал в София, където е засечен в района на "Самоковско шосе", Студентски град, Малинова долина и Долни Пасарел. Според държавното обвинение, именно там е изхвърлил трупа на детето. "Може да се направи обосновано предположение, че е извършител на престъплението", казаха от обвинението. Въпреки че го уличават камери и клетки на GSM оператори, Костин твърдял, че

бил пиян и не си спомнял

определени обстоятелства. Това беше отчетено от съдията.
ДНК-то на руснака по кърпата, в която е било увито тялото на удушения Никита, е основно доказателство по делото. Прокурорът по делото посочи, че на неустановено място в София Костин е умъртвил Никита, като притиснал шията и ноздрите на детето, в резултат на което е настъпило задушаването му. Доказателствата в подкрепа на обвинението са протоколи за оглед на местопрестъплението, съдебномедицинска експертиза на трупа, ДНК експертиза и разпити на свидетели. Установено е, че тялото на Никита е престояло между 30 и 60 дни след настъпване на смъртта до откриването му. Куфарът с трупчето на детето беше намерен на 20 март. Разследващите изчислиха, че смъртта е настъпила между 8 и 10 февруари.
Според защитата обаче няма нито един свидетел, който да сочи Костин за убиец. При изземването на колите и претърсванията на апартаментите на руснака никъде

не са намерени следи, че той е удушил

Никита, твърди адвокат Капка Гиргинова. Според нея Костин е приел с огорчение "неправомерното влизане в дома му". Руснакът молел поне да не чупят вратите, тъй като бравите стрували по 240 лв., твърди защитата. Стана ясно, че са претърсени апартаменти на ул. "Яна Язова" и на бул. "Стамболийски" в столицата. Колите на клиента й били иззети и съсипани, твърди Гиргинова. По отрязаните парчета от тапицериите им нямало кръв, нито други биологични материали. Адвокатката оспори експертизата на хавлиената кърпата на детето - тя е била мокра и подгизнала. Освен това по нея може да остане ДНК отпреди 6 месеца. Тя е била на Никита и той ходел с нея на плуване, стана ясно по време на заседанието. Върху кърпата е имало кафеникави петна, за които е установено, че са кръв. По незасегнатите повърхности обаче имало биологични следи на повече от двама души.
Интересно още е, че според нея върху трупа на момчета са установени 0,18 промила алкохол и ацетон, а прокуратурата е пропуснала да го разследва. "Нищо не е излязло, което да свързва подзащитния ми с Никита", категорична е Гиргинова.
В съдебната зала стана ясно, че Костин е бивш военен. Той уточни, че това е било преди 30 г. Докато чела доказателствата по делото, съдия Мими Петрова се натъкнала и на факта, че Костин имал способността

за 3 секунди да разглоби пистолет

Според свидетел на име Огнян Дончев в афганистанско село той лично е демонстрирал уменията, като разглобил светкавично пистолет. Костин опроверга и тази информация, като каза, че никога не е имало такъв случай. В съда бяха изнесени и други интересни данни. Според тях Костин се хвалел пред приятели, че е ветеран от Афганистан, където бил заповядал да бъдат избити жителите на цяло село заради неподчинение.
Съдия Мими Петрова взе решението си да остави Костин за постоянно зад решетките въз основа на представените доказателства. Освен това подсъдимият е опасен за обществото и може да се укрие. Решението на магистратите може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай