Костенурки го закъсаха. Останаха без спасител

Спасителен център за костенурки се нуждае от помощ

Костенурки го закъсаха. Останаха без спасител | StandartNews.com

Специална нужда от подкрепа има спасителният център за костенурки в несебърското село Баня , за да може да продължи да съществува. Трудностите идват след като преди няколко месеца почина основателят на фондация „Геа Челония“ и създател на Центъра - Иво Иванчев. Това разказа за БТА Ива Лаловска - жената, с която Иванчев живее на семейни начала и с която имат две деца. Клауза в Устава на фондацията не позволява Лаловска да продължи управлението на Центъра, макар че децата им, които са преките наследници, са малолетни, посочи тя.

Лаловска каза, че не губи надежда да продължи делото на мъжа си. Тя обжалва решението на Окръжния съд в Бургас за управлението на Центъра пред Апелативния съд в града. Съществува и друга възможност - да основе фондация в памет на Иво Иванчев, която да бъде наследник на „Геа Челония“. Нейното най-голямо желание е да продължи да защитава каузата на Иво Иванчев.

Спомних си, че в началото, когато беше създадена фондацията, Иво я беше записал с „Х“ - Хелония, тъй като това е сборното наименование на всички костенурки – морски, сладководни и сухоземни. Само че в Агенцията по вписванията са записали латинското „CH“ като „Ч“ вместо „Х“, разказа Ива Лаловска.

Интересът на Иво Иванчев  към костенурките е още от дете, а като възрастен решил да се посвети изцяло на тези животни. Фондация „Геа Челониа“ съществува вече 16 години. Центърът приема болни и ранени костенурки. Според Лаловска над 6000 костенурки са били освободени след грижа в Центъра, в това число и малки костенурки, родени по време на лечението на техните родители.

Сега ще разчитаме само на дарения и на доброволци, отбеляза тя и благодари на всички за подкрепата. Притесненията ѝ са за студените месеци, когато се увелича издръжката за Центъра заради разходите за ток.

Във фейсбук страницата на Центъра Лаловска написа част от необходимите неща за поддържане на мястото за грижи за костенурките, сред които са външни соларни осветителни тела, които ще са необходими когато настъпи периода на прибиране на част от костенурките във вътрешни помещения всяка вечер; разклонители, удължител и др.

За БТА през 2021 г. Ива Лаловска разказа, че макар да са привидно устойчиви животни, костенурките са уязвими. Едно от най-големите опасности за тях е да бъдат сгазени на пътя. Така често в Спасителния център хората носят костенурки със счупени коруби, които изискват време да заздравеят. Строителството на нови обекти също е друга опасност за костенурките, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай