Костадинов: Икономиите в мината са за сметка на безопасността

Костадинов: Икономиите в мината са за сметка на безопасността | StandartNews.com

София. В мина "Ораново" са правени икономии за сметка на безопасността на работниците. Това заяви Емил Костадинов от Коалиция за България. В ефира на БТВ народният представител от Благоевградски регион изказа съболезнованията си към близките на загиналите миньори в мина „Ораново" и коментира трагедията, която, по думите му, е трагедия за цялата община Симитли. Той припомни, че вчера цял ден и днес там на място са министър Драгомир Стойнев и министър Хасан Адемов.

Според него обясненията трябва да бъдат търсени оттук нататък. „От дълги години рудник „Ораново" работи при един много строг режим на икономии, последстващи рискове. Миньорската професия винаги е била със специфичен риск, но е притеснително вече в 21-ви век тези рискове да нарастват", категоричен бе народният представител. „Твърдя, че през тези години, и това не е само мое убеждение, тези икономии са били именно за сметка на безопасността и охраната на труда", допълни социалистът.

Той се мотивира, че и с невъоръжено око се вижда, че условията в рудника са крайно изостанали – битовите помещения, санитарните, работните места. Костадинов припомни, че през 2007 година в рудника имаше две тежки аварии, при които са загинали общо четирима миньори. Той обяви, че от първи януари 2008 г.до днешна дата Инспекцията по труда е провела над 31 проверки – 163 са констатираните нарушения през този период, като 124 са свързани с нарушения на безопасността и охраната на труда.

„Областната инспекция е съучастник в това безобразие и затова в тази ситуация е необходима комисия от Главна инспекция по труда, която да включва минни специалисти по разработка на полезни изкопаеми, които да преразгледат и преработят технологията по добив под хоризонт 100", категоричен бе Костадинов. Според него, тъй като в рудника често се образуват прахови и газови наслагвания, които също носят рискове, друг тип комисия трябва да оценени състоянието на електросъоръженията, на електроинсталациите, които по думите му са "във взривоопасно състояние". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай