Кошмар без край с ракията убиец (ОБЗОР)

Кошмар без край с ракията убиец (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ментето взе пет жертви

Кошмарът след "свинската сватба" в Якоруда продължава. Ракията убиец взе пет жертви. 40-годишният Рефат Тупев пък бе приет в критично състояние. Той изпадна в кома, а по-късно почина. Тупев е един от участниците в компанията, пила ментето на "свинската сватба".

Седем станаха натровените с алкохол, които се лекуват в благоевградската болница. В понеделник и вторник нови четирима мъже бяха спешно приети. Първо с линейка бе докаран 26-годишният Юсуф Мангов. На следващия ден през нощта постъпиха още трима души, пили от отровната ракия. И четиримата са били част от злополучната "свинска сватба" в ромската махала на планинския град. Единият е Рефат който почина вчeра следобед.

"Вече запълнихме капацитета за такива спешни случаи. Информирал съм Министерството на здравеопазването. В столичната клиника "Пирогов" са готови да приемат пациенти, ако се появят още натровени с алкохол", каза шефът на благоевградската болница д-р Огнян Митев.

Двамата пациенти, които са контактни, твърдят, че пили не повече от по 50 грама. Единият споделил, че му прилошало в понеделник. Паднал на земята и започнал да повръща. Той също помогнал при разфасоването на прасето в ромската махала на Якоруда. Пийнал една малка ракия от 50 грама и си заминал. Пациентът твърдял пред медиците, че алкохолът бил много ароматен и приятен на вкус.

"Не знаем този кошмар кога ще свърши. Много хора си купуват ракия от частници, за която няма никаква гаранция, че е безопасна. Докога ще поваля млади и здрави мъже пустата й домашнярка", вайкат се хората в Якоруда. Мъжете там вече 2-3 дни не смеят да докоснат домашна ракия, за да не последват съдбата на четиримата свои съграждани, които издъхнаха през изминалия уикенд от ракията менте. В "свинската сватба" участвали общо 11 души, не се знае дали всички са пили от ментето. За разпространяването на отровната ракия късно в неделя вчера бе задържан 46-годишният якорудски бизнесмен Тайфи Мекльов, той продал питието на компанията, установиха разследващи. Обвинение му бе повдигнато в понеделник вечерта. То е по чл. 350, ал.3 от НК - за изготвяне на питиета, предназначени за общо ползване с опасни за здравето вещества и от консумацията им е последвала смъртта на повече от едно лице. Наказанието е от 3 до 15 години затвор.

Издирват всички участници в запоя

Издирват се всички участници в купоните по Коледа в Якоруда, които са консумирали от ракията - убиец. Целта е те да бъдат прегледани от медици и да получат адекватна помощ навреме, защото броят на пострадалите от алкохола менте се увеличава.

Призивът на служителите във филиала на Спешен център в Якоруда е всеки, който е употребил алкохол, продаден или осигурен от задържания местен дървен бос Тайфи Мекльов, да се яви в медицинския кабинет за преглед. За да няма нови жертви на отровната ракия.

Лазар продължил да пие и на другия ден

Мъж на над 50 години бе повален 2 дни след употребата на ракията менте в Якоруда и също се озова в късния следобед във вторник в благоевградската болница. Лазар Н. се почувствал зле във вторник по обяд и потърсил помощ във филиала на Спешен център в планинския град. Оплакал се от повръщане, главоболие, гадене, проблеми със зрението. "Цялата симптоматика е на натравяне с метилов алкохол, както при останалите мъже от града. Затова го транспортирахме към болницата в Разлог", казаха медици от Якоруда. Пациентът е контактен, но е с алкохолно опиянение. Той пил преди 2-3 дни от отровната ракия, а във вторник се почерпил с друг алкохол. Това прави състоянието му нестабилно. "Ще бъде закаран в МБАЛ - Благоевград, където ще бъде приет за лечение", увериха от Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград.

Рефат се разминал със смъртта преди 2 години

Починалият Рефат преди две години се разминал по чудо със смъртта. Той бе жестоко пребит на 4 януари 2013 година в града и със счупен череп бе на дълго лечение в столичната клиника "Пирогов". На пострадалия беше оказана първа помощ от дежурния екип във филиала за спешна помощ в Якоруда и с линейка е бил транспортиран в Разлог. След направените изследвания в разложката болница е установена тежка черепна травма. Тогава мъжът бе нападнат от местен бизнесмен, след като двамата се срещнали на улица в Якоруда. Между тях възникнал скандал, който прераснал в агресия. Бизнесменът слязъл от колата и ударил с кол по главата Рефат. Една от версиите бе, че между двамата мъже възникнал спор за дървен материал, а другата - че в основата на скандала е жена. Месец преди този инцидент между двамата мъже отново имало скандал, при който Рефат счупил стъкло на опела на бизнесмена.

Тайфи забъркан в схеми за имоти

Купил на безценица общинска земя, горски го спипали да сече гори

В Якоруда не смеят да говорят за Тайфи Мекльов. "Има пари, можем да си създадем неприятности", казват местните. Категорични се, че е един от многото представители на бизнеса с нелегален алкохол. "От алкохолната мафия е, която трупа пари на гърба на държавата и на живота на хората", коментират в града. Близки на загиналите от ракията менте смятат, че противниците на ограничаването на рестрикциите за казаните като депутата Валери Симеонов и омбудсмана Мая Манолова покровителстват именно хора като Тайфи. Оказва се, че той е замесен и в схеми с общински имоти. Преди няколко години закупува изгодно общинска земя в Якоруда. Теренът е зад "Топливо", до пътя Велинград - Якоруда. Дървеният бос е разположил цеха си на площ от 2-3 декара. Мекльов става собственик на въпросното парче земя, въпреки че няколко местни хора имат нотариални актове за имоти там. Стига се и до съдебни дела, но нищо не се променя. Точно в предприятието на бизнесмена е била фаталната почерпка за Вайдин Мисанков и Салих Муртев, които участвали в купона навръх Коледа. "Не е тайна, че разполага със средства. Никой не знае как натрупа първоначалния капитал, говори се, че с бракониерска сеч е успял да дръпне напред", коментират в града. Преди 15 години заедно със съдружник започват сериозна дейност в дърводобива и дървопреработването. Дълго време се занимават с бичене на дъски от буков материал, които най-често изнасят зад граница. В момента Мекльов е сам, разделили се със съдружника му, но без скандали, запазили добрите си отношения. В цеха му се работи предимно на ишлеме, твърдят горски служители. 10-12 са работниците в дърводобивната фирма на бизнесмена. В началото на тази година горските го спипали да сече нерегламентирано в частни гори, добивал дървесина без необходимите документи.

"Средна ръка е по имане. Не парадира с парите си. Нито съпругата му Хабибе. Само синът им, който е в ХI клас в якорудската гимназия "Св. св. Кирил и Методий", има по-свободно поведение. Кара колите на семейството, без да има книжка. Има се за недосегаем. Причинил е няколко катастрофи, за щастие - без пострадали", казва жена от Якоруда. Дъщерята на Мекльови е студентка в Благоевград. Семейството разполага с няколко джипа, има и бусове, и леки автомобили. Автопаркът им е повече от впечатляващ, но не може да се каже, че Тайфи е някакъв супербогаташ, споделят якорудчани. Той живее заедно със семейството и родителите си в двуетажна къща в края на града в посока Белица, в сградата има и приземен етаж.

Младеж умрял пред ресторанта му

Преди десетина години Тайфи Мекльов и негов съдружник имали рибарник и заведение в село Черна Места. На 26 декември 2006 година обаче точно пред заведението е намерен мъртъв 22-годишният Рефат В. На два метра от тялото е открита ловна пушка едноцевка, 12-ти калибър. "Така и не се разбра какво стана с младото момче. Убиха ли го, самоуби ли се? Родителите му водиха дела, но починаха. Остана мистерията около смъртта му", казват местни хора. След тази трагедия Мекльов зарязал ресторантьорския бизнес и се отдал само на бизнеса с дърводобив и дървопреработване.

Мекльов пробва да прехвърли вината

Мъчно ми е за починалите и за пострадалите. Включих се в помагането, когато стана тази ситуация. Ракията не е моя. И аз пих от нея 100 грама, нищо ми няма. Никога не съм продавал ракия. Това каза пред съда по време на гледането на мярката за неотклонение в Окръжен съд-Благоевград обвиняемият бизнесмен Тайфи Мекльов, който остава в ареста. Той уточни, че ракията менте е донесена в цеха му от Юсуф. Мъжът почина на 21 декември от инфаркт. От бизнесмена било мезето. В цеха често се събирала компания да празнува. Тубата била от 5-6 литра. Когато се черпели на Коледа, почти всички пили от нея, включително и Тайфи. Всички много харесали алкохола. Прокурорът Георги Мадолев обясни, че според свидетели Мекльов продал 2 литра от "специалната" ракия на Салих. Според него има опасност обвиняемият да извърши друго престъпление - да продаде още от отровната ракия, както и да унищожи доказателства.

6000 казана са извън закона

Над 6000 казана без лиценз, които работят извън закона. Това са около 15 000 човека, което е цял сив сектор, той ощетява държавата и трови народа, казват експерти.
Те искат затягане на контрола на нелегалните казани, защото казанджии забогатяват за сметка на живота на хората. Според легални производители на алкохол, са нужни крути мерки за превенция - сериозен контрол от държавата в лицето на Агенция "Митници", забрана на безконтролното варене на ракия при лоши хигиенни условия и при неспазване на каквито и да било технологични изисквания, прекратяване на работата на казани малки обекти за дестилиране без лиценз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай