Събота,

Коронавирусът ни праща по-рано на мисия до Марс

От: Рачо Рачев -
154
Коронавирусът ни праща по-рано на мисия до Марс
A
A
A

Учени във Франция решиха да използват социалната изолация, свързана с коронавируса, за провеждане на сухи тренировки за мисия до планетата Марс, предаде Ройтерс.

Като опитни зайчета се използват 60 студенти, които са изолирани в техните общежития в южния френски град Тулуза. Те са поставени в условия, симулиращи дълга космическа мисия до Марс.

Когато френското правителство наложи стриктни ограничения за противопоставяне на пандемията, космическата изследователка Стефани Лизи-Детре реши да впрегне несгодите в полза на науката. Тя започна да набира доброволци за провеждане на редица експерименти. В интерес на истината те не трябваше да тренират да карат марсоходи и да взимат образци от почвата на Червената планета. Студентите провеждат предимно компютърни занимания, изпробващи тяхната памет и ментални способности в изолирана среда. Всеки ден си водят дневник и на всеки пет дни попълват подробен въпросник.

Досущ като астронавтите, доброволците са принудени да живеят в тясно пространство, твърди Лизи-Детре, която е професор в отдела по Космически инженерни системи в специализиран институт в Тулуза. Техните стаи са с площ от 12 квадратни метра, а не по-големи пространства ще се използват в космоса. Същите ще са и психологическите ефекти, свързани с изолацията.

Тези проучвания ще са много важни, преди да бъдат изпратени хора на далечни мисии. Те могат да бъдат с продължителност няколко месеца. Предимството на френския експеримент е, че за пръв път се изследват толкова много доброволци в условия на изолация, симулираща мисия до Марс. Предишни експерименти обхващаха максимум от 4 до 6 души.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички