Концесионерът на летище София плаща 60 млн. дълг

Концесионерът на летище София плаща 60 млн. дълг | StandartNews.com

Бъдещият концесионер на летище София може да се наложи да изплаща дълга на аеропорта към кувейтската компания "Мохамед Абдулмохсин Ал-Карафи и синове" (МАК/АДМАК). Тази хипотеза беше развита пред "Стандарт" от юристи в транспортното министерство (МТИТС).

Към момента "Летище София" ЕАД дължи на МАК/АДМАК 60,5 млн. лв. без лихвите по съдебния спор с кувейтската компания за изграждането на новата полоса за излитане и кацане на аеропорта. МАК/АДМАК построи пистата, след като спечели тежък международен конкурс през март 2003 г. Строителството обаче се забави над година по вина на "Летище София" ЕАД заради отчуждения и завърши през август 2006 г. Заради забавеното разрешително за строеж МАК/АДМАК заведе иск срещу аеропорта в арбитража в Париж. През септември 2011 г. арбитражът постанови решение в полза на МАК/АДМАК, след което в Софийския градски съд беше образувано производството по екзекватура (б.а. - допускане за изпълнение на решението на арбитража на наша територия). Още след решението на арбитража ръководството на "Летище София" блокира над 50 млн. лв. за изплащане на дълга към МАК/АДМАК, но с решение на борда на аеропорта дългът може да бъде изплатен след изгубване на екзекватурата.

С цел да гарантира вземанията си МАК/АДМАК подаде жалба в КЗК срещу обявената процедура за отдаване на летище София на концесия. На 23 юни КЗК остави без уважение искането на МАК/АДМАК за налагане на временна мярка - спиране на процедурата. Така концесионната процедура продължава в заложените срокове, съобщиха от МТИТС.
Според юристи от ведомството, отдаването на концесия на аеропорта не може да попречи на изплащането на дълга към МАК/АДМАК. Първо, у нас от няколко години има прецедент, според който концесионер изплаща част от държавно гарантирания дълг на порт Бургас към Японската банка за международно сътрудничество (JBIC). Така че няма проблем бъдещият концесионер на летище София да бъде натоварен с договора да изплати дълга му към МАК/АДМАК.

Второ, до избора на концесионер на аеропорта има поне няколко месеца, през които ще приключи и последният етап от екзекватурата. Заседанието на ВКС по жалбата на аеропорта по екзекватурата е насрочено за ноември. Така че е възможно в началото на 2017 г. ВКС да излезе с окончателно решение в полза на МАК/АДМАК и да даде 30-дневен срок на аеропорта да изплати дълга си. Дългът от 60,5 млн. лв. към 30 юни 2016 г. включва иска на МАК/АДМАК и разходите на двете компании по делото, а лихвите ще се изчисляват тепърва към датата, на която ВКС вземе решението си, обясниха юристи. В крайна сметка МАК/АДМАК ще получи вземанията си или от аеропорта, или от бъдещия концесионер, а процедурата за отдаване на концесия ще продължи, обясниха юристите от МТИТС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай