Конспирации: Кои са най-строго пазените тайни на правителствата

Секретни зони, тайни заговори и НЛО излизат от засекретени документи

Конспирации: Кои са най-строго пазените тайни на правителствата | StandartNews.com

Секретни зони, тайни заговори, НЛО... Правителствата по света имат своите строго пазени тайни. Къде обаче истината се преплита с фалшивите новини и слуховете, едва ли ще разберем. Ето някои от конспирациите.

Чърчил засекретил за 50 г. среща с НЛО

Британският премиер Уинстън Чърчил е разпоредил да се засекретят за 50 г. документите за срещата на самолет от Кралските военно-въздушни сили с мистериозен летящ обект. Заповедта е издадена с цел да не се всява паника сред населението.

Това изплува след като британското министерство на отбраната предостави на националните архиви последния си пакет от свързани с НЛО документи през 2020 г.

Декласифицираните писма на Чърчил: Извънземните съществуват! - Алтернативен  изглед | НЛО и извънземни 2021

Сред 5000-те страници има писма, писани през 1999 г. от правнука на военен от RAF, който е бил телохранител на бившия премиер.Според автора на писмото - учен, чул историята от майка си, бодигардът твърдял, че по време на Втората световна война Чърчил засекретил срещата между самолет на RAF и НЛО.Твърди се, че британският премиер е обсъдил въпроса с американския генерал Дуайт Айзенхауер. Министерството на отбраната няма документация за този епизод. Документи за неидентифицирани летящи обекти отпреди 1967 г. вече не съществуват.

Експериментите за мозъчен контрол на ЦРУ

 В пика на Студената война ЦРУ провеждат тайни незаконни научни изследвания с хора. Известна като проект MK-ULTRA, програмата подлага хора на експерименти с наркотици като ЛСД и барбитурати, хипноза и (според някои доклади) радиологично и бактериологично оръжие.

През 1973 г. директорът на ЦРУ Ричард Хелмс разпорежда унищожаването на всички документи от проект MK-ULTRA. Но в края на следващата година New York Times съобщава за незаконните действия.

BGCONVOY: първата тайна операция на ЦРУ в България

През 1975 г. комитет, оглавяван от сенатора Франк Чърч, и комисия, оглавявана от Нелсън Рокфелер, разследва проекта. Те откриват, че в продължение на две десетилетия ЦРУ са похарчили почти $20 млн., набирайки учени от 30 университета, за да извършват експерименти върху хора без тяхно знание. Част изследванията са изпълнени в Канада.

Някои историци твърдят, че целта на програмата е била създаване на система за мозъчен контрол, чрез която ЦРУ биха могли да програмират хора. През 1953 г. Ричард Кондън драматизира тази идея в трилъра "Манджурският кандидат" с участието на Франк Синатра. Подобни, в основата си странни идеи, са показани и във филма на Джордж Клуни "Мъжете, които се взират в кози".

Зона 51

Area 51 е тайна военна база на около 120 км северозападно от Лас Вегас. За нея се носят слухове за тайни експерименти с извънземни.

Крият ли военните в САЩ телата на извънземни? Тръмп вдига завесата над  инцидента "Розуел" | Посоки Плевен - Новинарски сайт

Но когато ветераните от ЦРУ, които проговарят след като са освободени от клетвите си за поверителност, става ясно, че извънземните нямат нищо общо със Зоната. Те казват, че през 60-те години мястото е било тестов терен за шпионски самолети като A-12 и поставилия рекорд по скорост негов наследник SR-71 Blackbird.

Но някои продължават да вярват, че в зоната се крият тела на извънземни, подобни на тези в популярния филм "Денят на независимостта".  

Извънземни в СССР

През 1967 г. съветски астроном призовава за "съвместни усилия на всички учени в света" за определяне на естеството на НЛО. Феликс Зигел казва: "За съжаление определени учени както в Съветския съюз, така и в САЩ, отричат самото съществуване на проблема, вместо да помагат за решаването му."

Неговите притеснения са провокирани от 200 наблюдения на "светещ оранжев полумесец", чиято "повърхност е само малко по-матова от тази на луната." Известно е, че полумесецът "отхвърля самолети, понякога с искри." Подобни подозрения в крайна сметка водят до изследване, поръчано от съветските власти през 1978 г. за "паранормални феномени".

Твърди се, че получените документи изяснявали сериозността, с която съветското правителство се е отнасяло към евентуалната извънземна инвазия.

 Заговорът на ЦРУ да убие Кастро с черупка от мида

 От 1960 до 1965 г. ЦРУ обмислят поне осем заговора за убийство на кубинския лидер Фидел Кастро. Според подготвен през 1967 г. доклад, разсекретен 36 години по-късно, ЦРУ са обмисляли употребата на пури, замърсен въздух, отровни хапчета, гъби и пълна с отрова спринцовка като оръжия на заговора.

Друга идея е била да се постави талиева сол в обувките му, с надеждата брадата му да окапе.

Заговор за убийството на Кастро "изскочи" от архивите за Кенеди - Flashnews

Но най-необикновен е бил планът да бъде убит Кастро с черупка на мида, която да се използва за примамка. Диктаторът бил любител на гмуркането и агентите на разузнаването обмисляли да поставят особено впечатляваща мида на риф, който Кастро посещавал редовно.Надеждата била, че Кастро ще я вземе и с това ще задейства експлозив. Шефът по кубинските операции в ЦРУ Дезмънд Фицджералд дори купил две книги за карибските мекотели. Но в крайна сметка сложната схема била обявена за непрактична.

 Тайните помещения на "Гранд Сентрал"

 Всеки ден стотици хиляди хора пътуват до и от гарата "Гранд Сентрал" в Ню Йорк.  Но "Гранд Сентрал" има две тайни зони, които малцина някога ще видят.

Девет етажа надолу има бункер, известен като M-42. Според слухове, по време на Втората световна война той е бил охраняван с разпореждане за стрелба "на месо" поради опасения от саботаж, докато влаковете на гарата са се използвали за превозване на войски до и от Ню Йорк.

Под елегантната гара е и Track 61, който не присъства на никоя карта на влаковите маршрути. Track 61 е построен за богати пътници, които пристигат с частни влакове и има товарен асансьор, който се издига до гаражното ниво на хотел "Уолдорф Астория".

Най-често пътник на Track 61 е бил президентът Франклин Делано Рузвелт, който е носел скоби на краката и е използвал инвалидна количка заради паралич. Частният влак на Рузвелт включвал вагон, специално преработен така, че да побира лимузината му "Пиърс-Ароу".Когато той влизал в Манхатън от Хайд Парк, би могъл да излиза с лимузината от влака директно в товарния асансьор и да влиза в хотела. Тайният вход не е позволявал на тълпата да вижда, че президентът не може да ходи. 

Подслушването на Ленън

 Джон Ленън със сигурност е създавал проблеми. Борил се срещу войните, защитавал е каузата на мира. ФБР го слагат в списъка на лицата под наблюдение преди националната среща на Републиканската партия през 1972 г. (която те смятат, че той би могъл да прекъсне), прекратяват визата му и започват процедура по депортиране.

Продадоха за 87 000 долара рисунка на Джон Ленън в Ню Йорк - Фактор

По време на президентските избори през 1972 г. ФБР следи появите по телевизията на Ленън и концертите му. И дори наблюдава дейността на дъщерята на Йоко Оно от предишния й брак.

Ленън не прави нищо подозрително, така че ФБР приключват разследването си един месец след преизбирането на Никсън.След убийството на Ленън през 1980 г., историкът Джон Уайнър води 14-годишна юридическа битка, за да принуди ФБР да публикува документите за него по закона за свободен достъп до информация. И печели. Сведенията подробно са представени в документалния филм от 2006 г. "САЩ срещу Джон Ленън".

 Потьомкинските села

 Григорий Потьомкин е руски благородник от XVIII век, който интригантства в царския дворец, унищожава враговете си в степите и ухажва руската царица Екатерина Велика.

За обиколката на Екатерина из новите руски придобивки в Крим през 1783 г., Потьомкин иска да й покаже империята в най-добрата й светлина. За да я впечатли, пазпорежда картонени фасади на красиви градове да бъдат изградени по бреговете на реките.При спирането си там тя е трябвало да бъде посрещната от полкове амазонски стрелци и заря, изписваща нейните инициали. Затова цели селища от крепостни селяни били местени от място на място и обличани в претенциозно облекло, за да демонстрират несъществуващ просперитет (по-късно това хвърлило тези региони в масов глад).

Изследвания са доказали, че историята донякъде е недостоверна, но легендата си е останала. "Потьомкинско село" означава фалшива конструкция, сътворявана от жестоки режими, за да измами собствените си граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай