Колко дебел е телефонът на Путин

Той няма суперсекретен мобилен телефон, каза Песков

Колко дебел е телефонът на Путин | StandartNews.com

Какъв телефон има Путин? Въпросът вълнува целия свят, след като дипломат № 1 на Русия Сергей Лавров призова Белия дом да не публикува стенограми от телефонни разговори между президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин. Той категорично отрече Русия да стои зад скандала с телефонния разговор между Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски, от който Белият дом пусна стенограма.

Владимир Путин не използва обикновен телефон. Устройството е по-дебело от конвенционалните смартфони, вероятно защото е добре защитено, включително от изкривяване на сигнала и подслушване, съобщи вестник „Московски комсомолец”. Източник от Кремъл обяснил за изданието, че за телефонните разговори на президента отговаря Федералната служба за комуникации на Русия. Дори ако някой улови сигнала, той няма да може да го декриптира. Затова вероятността официален разговор между Путин и Тръмп, например, да бъде прихванат и подслушан е нулева, казва източникът на „Московски комсомолец”. Не се уточнява обаче какъв модел телефон използва руският президент.

Путин няма дебел суперсекретен мобилен телефон, внесе допълнителна интрига говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Попитан от журналисти вярна ли е информацията за суперзащитата на устройството, Песков каза само: „Не е толкова дебел”. В края на миналата година той заяви, че руският президент изобщо не използва смартфони.

Това е поредната митологема за Путин след думи на Песков. През април, когато руският президент се срещна с севернокорейския лидер Ким Чен Ун във Владивосток, а след това замина на двудневна визита в Китай, Песков обясни натоварения му график с думите: "Това е Путин, той не спи, а работи!”. Сега със сигурност въпросът какъв е телефонът на Путин ще занимава дълго време всички.

Интригата какви телефони ползват лидерите на света тръгна след безпрецедентното разсекретяване на стенограмата от разговора на Тръмп със Зеленски. Белият дом го направи, за да опровергае информациите, че в разговора Тръмп е искал помощ за следващите президентски избори, заради което демократите задействаха процедура за импийчмънт на американския държавен глава. От стенограмата става ясно, че Тръмп е поискал от Зеленски юли да разследва дали бившият вицепрезидент Джо Байдън е спрял разследване на компания, в която е работел синът му.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай