Колко часа да спим? Заблудите

Правилото за 8 часа от един момент не важи

Колко часа да спим? Заблудите | StandartNews.com

Повечето от нас вярват, че осемчасовият сън при възрастните е правило. Но това може да само до време, тоест до достигането на определена възраст. Екип изследователи от университетите в Кеймбридж, Великобритания, и Фудан, Китай, са установили, че седем часа сън на ден вероятно е идеалното количество за хората на средна възраст и при възрастните като цяло.

Според изследването, публикувано в списание Nature Aging, седемчасовият сън е оптимален за добрите познавателни способности и за психическото здраве.

Изследователите са проучили данни от близо 500 хиляди души на възраст между 38 и 73 години. Те са открили, че както недостатъчният, така и прекомерният сън имат връзка с влошаването на когнитивните резултати и душевното здраве.

Авторите на изследването отварят една скоба: 94% от участниците са били с бял цвят на кожата. Затова не е сигурно, че резултатите са валидни и за цветнокожите, или пък за хората от други етнически групи или културни общности.

Друг важен фактор е постоянството. Най-добри резултати са показали хора с несъществени колебания в своя режим на спане за дълги периоди от време, придържащи се към въпросните "златни" седем часа. Казано по друг начин: недостатъчните 4 часа сън преди важна среща не могат да бъдат "компенсирани" на следващата нощ дори със сън с продължителност, примерно от 10 часа.

"Добрият сън е важен на всички етапи от живота, но това важи особено с напредването на възрастта". Това твърди Барбара Сахакян, преподавател в университета в Кеймбридж и съавтор на изследването. Учените смятат, че липсата на сън вероятно възпрепятства процеса на пречистването на мозъка от токсини.

Те твърдят още, че нарушаването на бавно-вълновия или на дълбокия сън може би влошава и познавателните способности. Когато дълбокият сън е нарушен, това се отразява на консолидацията на паметта и може да доведе до натрупване на амилоид.

Амилоидът е протеин, който, ако не функционира добре, може да причини отлагания в мозъчните съдове, характерни при някои от формите на деменция.

"Намирането на начини за подобрение на съня при възрастните може да е от основно значение за подпомагането на доброто психично здраве и благополучие. А също така и за избягване на влошаването на когнитивните способности, особено при пациенти с психически разстройства и деменции", посочва още Барбара Сахакян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай