Колело под наем със SMS в Бургас

Колело под наем със SMS в Бургас | StandartNews.com

Строят още 60 км алеи, свързват Морската градина със солниците

Говорещи терминали ще посрещат това лято жителите и гостите на Бургас, които са решили да си наемат велосипед. Първите 6 интерактивни колонки ще заработят до няколко дни в морския град и ще управляват новата рент-а-байк система на града. Киоските имат интерактивни опции, чрез които се осигуряват повече възможности за наемане на велосипед и получаване на допълнителна информация и инструкции за ползване. Предимството на новия софтуер е, че предоставя възможност и за връзка с оператор. "Тази опция може да се използва 24 часа в денонощието и за подаване на сигнал при възникнал спешен случай", обясни кметът Димитър Николов.

На екрана на говорещите колонки ще се визуализират и видеоклипове с инструкции за наемане на велосипедите, които ще се редуват с рекламни спотове на Община Бургас. Менюто ще предлага възможност за избор на език, като опциите са български, английски и руски. Предвижда се да бъдат добавени и менюта на още няколко езика. При интерес ще може да се ползва и за външни реклами.
Местните власти са взели извънредни мерки срещу вандали и хулигани. 19-инчовите монитори на киоските са проектирани така, че да могат

да устоят на удар със сила до 180 кг

Иновативната автоматизирана система за отдаване на велосипеди под наем "Вело Бургас" е пилотна за страната и бе въведена през 2013 г. Оттогава тя се усъвършенства и осигурява все по-голямо удобство за желаещите да наемат велосипеди. Освен ъпгрейдването на софтуера, Община Бургас ще обнови изцяло и велопарка си тази година. 120 чисто нови колелета с отлични технически характеристики и множество функционалности, гарантиращи удобство и безопасност, ще заменят колелата, които се отдаваха под наем през изминалите 2 г. Новите байкове са с модерен и раздвижен дизайн и ще се произвеждат единствено за Община Бургас. Този сезон веломаниаците ще бъдат изненадани с велосипеди от по-висок клас, които са с вградени скорости и по-маневрени гуми. Предвидени са отново и рикши за деца, които са изключително търсени от малчуганите.

Освен чрез познатите велокарти, колелата ще могат да се наемат вече чрез SMS на кратък номер и чрез дебитна или кредитна карта. По този начин ще се даде възможност дори на туристите, които пристигат за кратко в града и няма как да си закупят велокарти, да се възползват от тази услуга. Велосипедите ще могат да се наемат от всяка от 12-те стоянки в града и да се оставят на друга по избор и на удобно за велосипедиста място. И старата, и новата велосистема на Бургас, както и колелета, са разработени от българска компания, спечелила награда за иновации от Съюза на изобретателите.
Паралелно с новите интерактивни колонки, местните власти изграждат и нови велостоянки. Другата новост този сезон ще бъде начинът на заключване на колелата.

Всеки от байковете ще се паркира на самостоятелен модул

Община Бургас има амбицията да предложи на своите жители и гости свързана система от велоалеи. Тази година се създават маршрути с обща дължина 60 км, 5 от които вече са изпълнени. Финансирането е осигурено по проект "Интегриран градски транспорт на Бургас" - ДБФП № BG161PO001/1.5-01/2010/001, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

В предишните 3-4 г. общината успя да изгради със свои средства десетина километра велоалеи, но с привлечения европейски ресурс тя има възможността да реализира затворен цикъл, в който отдалечените райони са свързани с централната градска част и помежду си.

В зависимост от географията на града и степента на застрояване, на места велоалеите са споделени, за да се ползват и от колоездачи, и от пешеходци. В напреднала фаза е изграждането на мрежата извън трасето на Бързата автобусна линия - Етап 1. Стартира и работата по трасето на новоизграждащата се Бърза автобусна линия - Етап 1 и Етап 2.
Завършени /но все още немаркирани/ са велоалеите в участъците по ул. "Никола Петков" и ул. "Димитър Димов" в ж.к "Изгрев", както и по ул. "Капитан Петко войвода" в ж.к "Меден рудник". Приключи изграждането на велоалеите по ул. "Индустриална, по ул. "Ванче Михайлов", по бул. "Демокрация" - от бул. "Стефан Стамболов" до бул. "Сан Стефано", по ул. "Янко Комитов" в кв. "Славейков" и по бул. "Захари Стоянов" в "Меден рудник". Работи се усилено за завършване на велоалеите в трасето на Бързата автобусна линия по ул. "Въстаническа" в "Меден рудник" и по ул. "Стефан Стамболов" - от бул. "Проф. Яким Якимов" до бул. "Тракия". Към момента се извършват активни строителни дейности в участъците по ул. "Чаталджа" и бул. "Захари Стоянов".

Строителни работи са в ход и по велоалеите на ул. "Транспортна" и бул. "Мария Луиза".
Връзката на мрежата от велоалеи в ж.к "Меден рудник" с тези на централна градска част ще се осъществява по рехабилитираната велоалея на ул. "Захари Стоянов" край магазин "Бриколаж", през Пътен възел ЮГ. Оттам, през ул. "Т. Александров" и ул. "Спортна", или през ул. "Чаталджа" и "Индустриална", се стига до надлеза на ул. "Индустриална", откъдето по велоалеята на ул. "Иван Вазов" може да се влезе в мрежата от велоалеи в центъра на града или да се продължи през Автогара ЮГ по ул. "Батенберг" към Морската градина.

Двупосочно трасе ще свързва Морската градина и бургаските солници. Тя ще е с дължина 1,7 км и изграждането й вече започна. Бургаските солници от години

привличат с лечебните си басейни

стотици бургазлии и туристи, а новото велотрасе ще направи достъпа до там бърз и удобен. Новата алея ще е с широчина 2 м, ще бъдат изградени напречни и надлъжни наклони, което ще позволява безпроблемно оттичане на дъждовната вода. Началото й е съобразено с края на съществуващото вече трасе в Морската градина.
По проекта ще бъде направено цялостно обновяване на ул. "Крайбрежна", в участъка от Морската градина до "Черноморски солници". Улицата ще бъде разширена до съществуващата бетонова стена. Предвижда се изчистване и на съществуващите пясъчни маси по цялата дължина на улицата от страна на плажната ивица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай