Коледа на прицел

Коледа на прицел | StandartNews.com

Туристите избягват Париж месец и половина след атентатите

Франция търпи загуби за милиарди, най-зле са магазините за луксозни стоки

Тази година Париж няма да е същият по Коледа и Нова година, макар че по принцип е сред предпочитаните дестинации по това време. Френската столица попадна под удара на терористите преди месец и половина в момент когато започваше да се готви за празниците в края на годината. Часове преди нападенията на 13 ноември врати отвори коледният базар на "Шан-з-Елизе", който ежегодно привлича чуждестранни и френски терористи. Как терористичните атаки се отразиха на коледната атмосфера и какви загуби претърпя Париж? "Стандарт" провери на място.

Центърът на света, както се изживява Париж, не е сред желаните места, въпреки че всяка година желаещите да усетят коледната му атмосфера или пък да посрещнат Нова година идват от всички краища на света. И това се вижда с просто око. "Тълпите" от хора по "Шан-з-Елизе" са доста рехави. Коледният базар между площад "Конкорд" и началото на централния парижки булевард пък никога не е бил толкова празен. По ирония на съдбата базарът бе открит точно на 13 ноември и закрит на следващия ден заради терористичните нападения на няколко места в Париж. "Не работехме три дни след атентатите. Но оттогава хората са малко, макар че е минал почти месец. Обещаха ни да ни удължат с три дни разрешенията, но едва ли има смисъл", каза един от продавачите на коледна украса. "Няма нищо общо с минали години. Няма хора", добавя жената на съседния павилион, който продава шапки. "А и знаете ли, няма атмосфера. Ние, продавачите, сме
толкова депресирани

от липсата на оборот

че дори не можем да забавляваме и привличаме клиенти", добави тя.
От липса на клиенти се оплакват и хотелите. "За първи път нямаме резервации за Нова година", каза пред "Стандарт" Севрин Куврьор, която от 14 години отговаря за това в "Резиданс дьо Роа". Хотелът се намира на метри от "Шан-з-Елизе" и за края на годината по принцип е зает още от юни. "След атентатите всички резервации бяха анулирани. Дори свалянето на цените не върна хората. Преди продавахме най-евтината стая за 390 евро. Сега никой не я иска за 130. Честно ви казвам, никога не съм виждала подобно нещо", добавя жената. По думите й в хотела все още отсядат бизнесмени, но не и туристи. "Примирихме се, че на Нова година няма да работим. Просто никой няма да дойде, а и защо да дойде", признава тя. В началото на декември френското радио "Ер Те Ел" цитира министерството на икономиката, според което загубите от атентатите само до края на ноември се оценяват на 2 милиарда евро. С 80 на сто е спаднала продажбата на билети за спектакли. Сред най-засегнатите са също хотелите и ресторантите. 27% от резервациите за Париж са били отменени, като в края на ноември парижките летища са посрещнали 123 000 пътници по-малко.

"И френските железници се оплакват, че не могат да продадат билетите си, въпреки че по това време на годината се радват по принцип на предостатъчно пътници", каза Кристоф Моару, който се занимава със стратегическото планиране на компанията SNCF. И докато френските медии задават въпроса "Ще ни променят ли терористите?", то французите неволно променят навиците си.

"До тази година много хора имаха навик преди Коледа да пътуват до Париж за подаръци. И аз съм сред тях, но сега не ми влиза в плановете", споделя Колет-Лараск, която държи магазин за обувки в Олорон-Сент Мари, намиращ се на 30 км от град По и на около 800 км от Париж. Жената добавя, че макар и далеч от мишената на терористите, страхът не е подминал и нейния град. Подобно е положението в Байон, който е главният град във френската част на Страната на баските. Въпреки че кафенетата са пълни с хора, местните също са променили навиците си. "Хората се страхуват, въпреки че сме почти на хиляда километра от Париж", уверява Селин Дюк. "Седмици след атентатите исках да запазя час за фризьор. Звъннах, но ми
обясниха,

че целият ден е свободен

Всеки път след атентати хората спират да консумират. Големите магазини остават празни, а аз вероятно защото не гледам телевизия и не чета вестници се притеснявам по-малко", казва още жената, която е майка на две деца и работи в кметството на Байон.

От мерки за сигурност в големите магазини на Париж са въведени невиждани до момента практики. В парфюмериите "Сефора" проверят всеки с металотърсач. В големите магазини те претърсват като на летище, а в по-малки не можеш да влезеш, ако не разкопчаеш дрехите си и не прегледат чантата ти. "Дори в супермаркетите и ИКЕА е така", добавя Каролин Моару, която живее в шикозното парижко предградие Фошрол.

Според статистиката най-големи загуби търпят магазините за луксозни стоки. Шикозните места на авеню "Монтен", улица "Фобур-Сент Оноре" и площад "Вондом" не могат да се похвалят с оборот, макар че тези магазин реализират 30 на сто от продажбите си месец и половина преди Коледа и Нова година. С 50 на сто са намалели посетителите в "Галери Лафайет" и "Принтемп". А коледните витрини на "Лафайет", които са задължителни за посещение, тази година не се радват на интерес. Единствено магазините за хранителни стоки не се оплакват от клиенти. Вероятно повечето французи, които по принцип обичат да си угаждат на масата, възнамеряват тази година да прекарат повече време по празниците по домовете си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай