Кои са най-мистериозните места по света

Учените от десетилетия се опитват да разберат как са се образували и какво ги е предизвикало

Кои са най-мистериозните места по света | StandartNews.com

Въпреки технологичния напредък все още има места в света, които остават със статут "мистериозни".  Учените от десетилетия се опитват да разберат как са се образували и какво ги е предизвикало. Факт е обаче, че тези места са изключително интересни и подходящи за една много нестандартна почивки. 

Мистериозните приказни кръгове в Намибия

В пасищата на пустинята в Южна Африка се откриват поредици от голи петна по земята. Тези кръгове са разположени на разстояние 2 и 15 метра. Обектите не са проучвани обстойно, тъй като най-близкото населено място е на 180 км.

Местните разказват, че кръговете са дело на дракон, живееш под земната кора, чийто огнен дъх предизвиква мехурчета по повърхността, които изгарят растителността в почти идеални кръгове.

Структурата Рихат

Астронавтите наблюдават структурата Рихат - известна още като "окото на Сахара".

Погледнат от Международната космическа станция, 30-километровият вихър наподобява око на бик или черупка на охлюв. Някога геоложкото чудо е смятано за кратер, причинен от метеорит, но сега учените твърдят, че е ерозирал купол.

Магнитният хълм

Магнитният хълм е канадски квартал в северозападната част на Монктон, Ню Брънсуик. Ако се движите с автомобил по хълма и го освободите от скорост, той сам ще се изкачва нагоре.

Дервезе

Това е зееща, огнена пропаст, която разкъсва Земята. Газовият кратер „Дарваза“ или „Вратата на ада“ се появява през 1971 г.

Инженерите пробиват находище на природен газ в пустинята на Северен Туркменистан, но авария предизвиква теч на газ. За да предотвратят разпространението на газове, работниците предизвикват пожар, който все още гори десетилетия по-късно.

Лалибела

Построен е от цар Лалибела с цел да бъде новият Йерусалим след завземането му от мюсюлманите през 12 век.

По тази причина част от историческите сгради използват имената и облика на някои йерусалимски сгради. Скалните църкви са запазени и до днес. Тяхната архитектура е продължение на аксумския стил.

Голяма синя дупка, Белиз

Синя дупка е голяма морска пещера или карстова фуния, чиято повърхност е отворена.

Сините дупки обикновено съдържат вода, повлияна от приливите и отливите, със сладък, солен или смесен състав. Те се простират под морското равнище и може да водят до подводни пещери или проходи.

Божиите очи, пещерата Проходна

Легендите разказват, че по време на Римската империя и на турското робство, много владетели и варварски нашественици криели златото си в кухините на пещерата, пише vesti.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай