Кое и как помага в борбата с махмурлука?

Главоболието от злоупотребата е сложен и противоречив процес

Кое и как помага в борбата с махмурлука? | StandartNews.com

Главоболие, гадене, сухота в устата – това са симптоми, познати на всеки злоупотребил с алкохола. Все още не е съвсем известно как се развива махмурлукът. Няма надеждни патофизиологични модели, няма и лекарства, които ефективно да премахват болезнените усещания. Но пък са известни множество средства от народната медицина. Доколко те са резултатни и от какво в крайна сметка зависи силата на махмурлука?

Дозата е най-важна

„Носи на врата си венец от листа на разклонена даная и главоболието от препиване ще мине“, съветва неизвестен автор върху древен папирус, открит близо до Оксиринх в Египет.

Учените не са уверени в ползата от растението с името даная, но вече е ясно, че порядъкът, в който се поемат напитките, не играе никаква роля върху синдрома на махмурлука. Изследователи в германия са провели серия от експерименти и са сравнили силата на махмурлука когато първо се пие бира, после вино, както и в обратния вариант.

За този експеримент 90 доброволци на възраст между 19 и 40 години били разделени на три групи. В първата участниците са пили бира преди виното, във втората – бира , а след това вино. Членовете на третата, т.нар. контролна група, са пробвали само една от предложените алкохолни напитки. След седмица експериментът бил повторен, но този път доброволците сменили местата си – първите пили вино преди бирата, а вторите – вино след пивото.

Всеки от участниците в изследването, които смесвали различни видове алкохолни напитки, на определен етап изпивал средно 1,3 л бира и 0,6-0,7 л вино. В контролната група употребата била съответно 2,6 л и 1,2 литра за бирата и виното. Силата на махмурлука била оценявана по няколко симптома, включително главоболие, гадене, жажда.

Станало ясно, че сутрешното състояние след вечерно алкохолно забавление не зависи от последователността на напитките или смесването им. Значение имало само количеството на изпития алкохол. При това жените се оплаквали от по-силен махмурлук в сравнение с мъжете.

Генетиката срещу алкохола

„Степента на махмурлука зависи от това, което човек пие, особено ако става дума за нечист алкохол, в който освен етилов спирт има и по-токсични, като бутиловия и пропиловия спиртове. Те увеличават интоксикацията на организма в пъти. Синдромът на махмурлука може да се утежни и за сметка на допълнителни продукти, които се използват при производството на алкохол. Например ако поемете твърде много бира, то цинкът (използван за очистване на напитката) ще окаже токсично въздействие върху черния дроб“, съобщава пред РИА Новости психиатърът и нарколог Юрий Вялба.

По думите на експерта по-тежко понасят състоянието на махмурлук тези, в чиито организъм липса особеният фермент алдехиддехидрогеназа, играещ важна роля в цикъла на преработка на алкохола. Такива са например хората с азиатски корени. Сред европейците дефицитът на споменатия фермент е едва при 3% от населението, при руснаците – 6 на сто.

„Когато човек със затруднен пренос на алкохол поема нещо спиртно при него доста бързо настъпва интоксикация, а след това алкохолът дълго не може да се изхвърли от организма. Разрушават се клетки на главния мозък, на вътрешни органи и, разбира се, синдромът на махмурлука се проявява по-интензивно, по-злокачествено“, уточнява докторът.

За да не те боли глава на сутринта

Мнението на австралийски изследователи е, че пагубното въздействие на алкохола върху организма може да се намали с помощта на електролити – минерали, използвани при производството на съвременните спортни напитки. Те задържат течностите в организма и възпрепятстват обезводняването. А то е един от основните причинители на махмурлук.

Друг начин е да се поема мазна храна заедно със спирта, което намалява преработката на алкохола в организма, твърди Юрий Вялба. Но това пък не се препоръчва на хората с проблеми с жлъчката и/или черния дроб.

А ако не можете да избегнете махмурлука по друг начин, винаги можете да прибегнете до познати нам форми на солен разтвор – под формата на саламура за туршии или зелев сок, или силно осолена храна и пр. някои наричат това „разсол“.

Разсолът на първо място възстановява водно-соления баланс. Второ негово предимство се открива при „водата“ от буркана с кисели краставички. В този вид саламура има копър. Неговите семена облекчават симптомите на алкохолна интоксикация. Не на последно място разсолът има мощно пикочогонно действие и така бързо извежда алкохола от организма. Изобщо, за да могат токсините да напускат тялото, може да се използва всеки лек обезводняващ продукт. Такъв например е медът. Такава е и млечно-растителната диета, чрез която се разтоварва работата на черния дроб и се улеснява детоксикацията на продуктите от разпада на алкохола…

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай