Кметове носят хляб в преспите (ОБЗОР)

Кметове носят хляб в преспите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Снежният капан не отпуска хватката си. Хиляди хора продължават да бедстват откъснати от света вече пети ден - без ток, телефон, хляб, лекарства, телевизия. Военни, горски, полицаи, кметове и доброволци се борят да проправят път до селищата, за да доставят храна и лекарства.

Намериха четирима изчезнали, помагат на 6 гладуващи деца

Спасители с хеликоптери и шейни спасяваха тежко болни в снежния апокалипсис в Родопите. Вертолетите се включиха в акцията, тъй като машини по земя не можеха да си проправят път до домовете на хората в натрупалите близо два метра преспи. В много от селата в Кърджалийско не можеше да се стигне по друг начин освен по въздух. Двата хеликоптера от авиобаза Крумово с лекари на борда пристигнаха в Родопите, за да помогнат на онкоболна жена в ардинското село Голобрад, на диабетици, които имат нужда от инсулин в Любино, както и на жена, която се нуждае от операция. Те са се отзовали и на сигнал за семейство с 6 гласуващи деца. До част от болните медиците успяха да стигнат със специални шейни.
Военни, гранични полицаи, кметове и доброволци вече пореден ден помагат на хората в бедстващите от снежния капан райони. Всеки - според силите си. В битката с бедствието са включени и екипи на горското, които помагат да се отстранят падналите дървета в Ивайловград. Гранични полицаи пък организираха акцията да осигурят хляб и лекарства в бедстващите села. Дърводобивните и преработвателните фирми - резачки, за да се разчистят падналите дървета.
"Община Ардино е в пълна изолация. 5-ти ден сме без ток, от 3 дни няма хляб. Днес имахме готовност с два микробуса за доставки на хляб, но не можаха да пътуват, защото пътят за Кърджали е затворен", заяви главният секретар на Община Ардино Кемал Алиев. И допълни: "От 4 дни в моргата в Кърджали има мъртъвци, които хората не могат да погребат. Нямаме вода, помпената станция няма елзахранване".

Над 500 населени места в Южна България още са без ток. Аварийните екипи на Енергото трудно стигат до повалените елстълбове заради много паднали дървета от тежкия сняг. Всички населени места в общините Ардино, Джебел, Крумовград и Черноочене са и без вода. Пети ден без ток са почти всички села в община Смолян, Рудозем, Мадан. От ЕВН не се ангажират със срок за възстановяването на електроснабдяването. Около 16 села в община Мадан са откъснати от снега, няма и мобилни връзки с някои от тях, тъй като от петък в цялата община няма ток. В спасителната акция се включи целият състав на 101-ви Алпийския батальон, които с роторен снегорин и друга техника пробиват пътя между селата Смилян и Киселчево. А в село Стража военните бяха посрещнати като освободители.
Изчезналите четирима души, издирвани от спасителите в Смолянско, бяха открити. Очаква се принудителната ваканция за учениците да се удължи до края на седмицата.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов нареди да се доставят хранителни продукти от първа необходимост и лекарства на отдалечени и бедстващи села в общината. Екип на кметството стигнаха през снежните преспи до село Дебочица. Дълбокият сняг затруднява достъпа на автомобили до населеното място. Кметският наместник на селището Галина Велкова бе водач на общинските служители. "Тръгнахме от село Падеш, откъдето взехме най-необходимите и предварително заявени продукти, както и лекарства за жителите на село Дебочица. То е на 1067 м надморска височина и пътят до него е непроходим заради падналия сняг", каза главният експерт от Общинска охрана Кирил Манов, който бе начело на екипа. Автомобилът с доставките не е могъл да стигне до населеното място. Наложило се е храните и лекарствата да се пренесат на гръб и на ръце.

Първа оставка заради непочистени пътища

Мартенският сняг взе главата на шефа на пътното в Кърджали. Орхан Ибрахим бе уволнен заради несправяне с критичната ситуация след обилните снеговалежи. В събота по време на посещението си в Кърджали регионалният министър Лиляна Павлова заплаши, че ще има тежки санкции за пътни шефове, които не се справят и оставят непочистени шосета. Тя остро критикува Ибрахим заради липсата на контрол и организация на снегопочистващите фирми. На мястото на Орхан Ибрахим е назначен Живко Боговски, който и преди години е работил на тази длъжност.

Родилка върна линейка, пожарна и снегорин

На фона на изнервената и тежка обстановка родилка с насрочено цезарово сечение разкара напразно няколко екипа - пожарникари и линейка. След шестчасов преход до селото й - Железино, екипът на Спешна помощ, изпратен да я прибере, конвоиран от екипи огнеборци и снегорин, били просто отпратени от бъдещата майка. Въпреки насроченото й секцио тя отсякла пред спасителите и медиците, че не желае да я транспортират и настаняват в болница.

Докато огнеборци и доктори се опитваха да помогнат на жената, други разчистваха пътищата в Ивайловградско. С половин метър над най-високия си преливник е нивото на яз. "Ивайловград", съобщи зам.-ръководителят на язовирен район "Арда" Красимира Кръстев. Нивото му се покачва с 1 см на час. Той уточни обаче, че засега ситуацията не може да се нарече критична. Язовирът се изпуска контролирано.

Без помощи при допълнителни навеси

Финансовото министерство предлага да се направят промени в Закона за защита при бедствия, с които държавата да предоставя помощ за възстановяване на щети при условие, че няма изменения в конструкцията на сградите. Изискването е да бъдат спазени условията на Закона за устройство на териториите. Основанията за това са, че конструктивните изменения в някои сгради биха могли да доведат до много по-голяма уязвимост при природни бедствия. Наред с това се предлага помощи да бъдат раздавани само на най-бедните.

Идея вече беше лансирана от финансовия министър Владислав Горанов, а предлаганите изменения вече са готови и са качени на сайта на ведомството. В мотивите към проекта се посочва, че новият вид механизъм е за подпомагане за тези лица, които със собствени финансови средства не могат да се погрижат за застраховането на собствеността си при бедствия.

Бавят укрепването на свлачище, "захапало" 4 къщи

Опасно свлачище продължава да стряска жителите на сатовчанското село Плетена. В най-голям страх са собствениците на четирите къщи, които са на ръба на падналите земни маси. Семействата вече месец и половина живеят при свои близки, тъй като домовете им са опасни и може да рухнат всеки момент. "Силно сме притеснени за това населено място, докато не се вдигне подпорна стена. Трябва спешно да се изготви проект и да започнат укрепителните дейности. Но не срещаме разбиране от компетентните институции, те бавят решаването на проблема. Може да стане най-лошото - свлачището да помете четирите къщи, тъй като се очакват нови дъждове, а и снеговете се топят", заяви кметът на община Сатовча Арбен Мименов. Спирането на свлачището в село Плетена не търпи отлагане, категоричен е общинският управник. Затова изпратил запитване до Агенцията за обществени поръчки, която да разреши на общината да проведе процедура на договаряне без обявление.

Влак с трима пътници се удари в скала

Пътническият влак от Горна Оряховица за Стара Загора, превозващ трима пътници, се удари в паднала на коловоза скала и блокира движението на жп транспорта през Стара планина. Мотрисата е излязла частично от релсите, съобщиха от БДЖ. Инцидентът е станал около 8,30 ч във вторник. Електрическата мотриса на пътническия влак номер 40131 е пътувала от Горна Оряховица за Стара Загора и се е ударила в паднала скална маса в участъка между гарите Плачковци и Кръстец. При инцидента няма пострадали пътници и служители на железниците. В композицията са пътували трима пътници и седем служители от поддържащия персонал на Национална компания "Железопътна инфраструктура". От удара в скалата са нанесени щети по електрическата мотриса. Движението на влаковете в участъка Плачковци - Кръстец беше спряно. За пътниците от преминаващите в този участък беше осигурен превоз с автобуси. Представители на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД и Национална компания "Железопътна инфраструктура" са предприели всичко необходимо за преместване на машината.

154 софиянци със счупени ръце и крака

154 мъже, жени и деца са се потрошили в снега и само за 12 часа са потърсили помощ в "Пирогов". Толкова са хората с наранени ръце и крака, минали през кабинетите в болницата от 20 часа в понеделник до 8 часа днес сутринта. От тях 37 са приети за лечение за 24 часа. Седем от останалите под наблюдение от лекарите са деца. Пациенти са предимно с фрактури на ръцете и краката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай