Кметът шаман гледа към трети мандат

Кметът шаман гледа към трети мандат | StandartNews.com

Магиите със захар ще ударят реколтата в Новозагорско, смята отец Силвестър

Той хвърли в ужас социалните мрежи. Превъзбуди ги за часове и предизвика страсти всякакви - от "осанна" до "разпни го". Форумите полудяха, когато във вторник община Нова Загора публикува решението на местния градоначалник Николай Грозев да се ръси със захар срещу прокобата на тежките катастрофи. Публикацията се появи в сайта на общината. Оказа се, че само за една седмица на територията на Новозагорско са станали няколко тежки катастрофи със смъртни случаи. Загинаха двама полицаи, а други петима бяха ранени. Двама местни младежи пък намериха смъртта си край Стара Загора.


"Разпоредих се, защото така е казала баба Ванга и нашият пророк дядо Влайчо. Аз вярвам, че те са прави", заяви пред "Стандарт" Николай Грозев. В сряда сутринта той лично ръси захарта на пътен възел край Нова Загора пред камерите на Нова телевизия. Действията на кмета предизвикаха негативен отглас сред православни свещеници. Според сливенския отец Силвестър, инициативата на Грозев е в разрез с православните канони. "Това ще доведе до по-ниска реколта в Новозагорско, помнете ми думата", каза свещеникът, който се счита за един от основните критикари на пророчицата Ванга. От Сливенска митрополия отказаха да дадат мнение по случая. "Няма да коментирам, защото станалото е на територията на Старозагорска епархия, където си има митрополит", заяви пред "Стандарт" секретарят на Сливенска митрополия Вълкан Янев. Местният свещеник в Нова Загора отец Иван Димитров бе лаконичен:

Глупости не ми се коментират!

Глупост е, ако прочетете Десетте Божи заповеди, но кметът си е свободен да прави каквото поиска, аз не мога да му се меся", заяви пред "Стандарт" отец Димитров.
Истината обаче е, че в Новозагорско хората си палят свещички, но в ежедневието си са езичници. Тук на почит е пророкът дядо Влайчо, който е живял до 80-те години на миналия век в местното село Коньово. На Голяма Богородица през август миналата година лично кметът Грозев открива паметник на дядо Влайчо в селото. "Това беше едно от знаменателните събития за нашето село. Кметът Николай Грозев много тачи дядо Влайчо и държеше той да открие паметника. Ние тук си поддържаме и негова стая в местното читалище, а хората го боготворят", каза пред "Стандарт" кметът на Коньово Георги Димитров. Според него за паметника на пророка са отишли общински средства. "Спомням си обаче, че Николай Грозев даде и лични. Даже сега иска да оправяме плочата", каза още Димитров.
В Коньово, пък и в Новозагорско като цяло, дядо Влайчо се счита за по-голям пророк дори от Ванга. Той е помагал на всички, които обаче са в беда. Неговите пророчества винаги са се сбъдвали. В същото време се оказа, че в родното село на дядо Влайчо има православен храм, но няма свещеник. "Една жена се грижи за църквата, а

поп идва на празници от Нова Загора

обясни селският кмет.
Така на практика Николай Грозев се явява лакмус на настроенията в общината. Кметът просто е един от тях. Вече два мандата по ред той получава категорична подкрепа от местната общност, в чиято народопсихология, очевидно, се вписва изцяло. Преди да стане кмет, бившият автомобилен инструктор оглави партия ГЕРБ. Днес се очаква партията на Бойко Борисов да го издигне за трети път като кандидат за градоначалник. Това най-вероятно ще се случи със захарта или без нея по пътищата на общината. При всички случаи, ако бъде избран за трети мандат, Грозев ще се прекръсти и ще отиде на църква. Което няма да му попречи да поправи паметника на пророка дядо Влайчо в село Коньово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай