Кметът на Димитровград става археолог

Кметът на Димитровград става археолог | StandartNews.com

Хасково. Кметът на Димитровград Иво Димов ще съблече официалния костюм и лачените обувки и ще намъкне гумени ботуши и куртка, за да стане част от екипа на археолога д-р Веселка Кацарова, която работи между димитровградските села Каснаково и Добрич на единствения в България Нимфериум. Градоначалникът ще бъде на обекта в сряда и за целта си е пуснал платен отпуск в димитровградската администрация. Иво Димов обяви намерението си по време на дискусията, част от "Чудесата на България", която се проведе в Димитровград във вторник.

Интересната инициатива да бъде археолог, макар за ден, кметът обясни с интереса си към историята и сбъдването на една от детските му мечти да присъства на разкопки. "С присъствието ми на Нимфениума и участието ми в тежката работа на археолозите искам да покажа, че местната власт в Димитровград е ангажирана с откриването на културно-историческото наследство, което е на наша територия", коментира Иво Димов.

За разкопките през тази година край село Каснаково община Димитровград е заделила от бюджета си повече от 20 000 лева. Кметът Димов се надява за догодина да издейства ново решение на общинския съвет за заделянето и на по-голяма сума, за да бъдат продължени проучванията на екипа на д-р Кацарова. В Димитровград се надяват, че Министерство на културата също ще помогне с финансови средства за по-обстойното проучване на обекта. Съвсем скоро предстои и геофизично заснемане на терена между селата Добрич и Каснаково, за да се ситуират евентуалните сгради, които археолози и общинари очакват да бъдат разкрити при разкопките догодина.

Заради работата на учените беше скъсена велоалея с около 100 метра, която се оказа, че минава по трасето, където работят археолозите. Пътят на велосипедите по първоначален проект трябваше да е около 3 км. Той тръгва от манастира на село Добрич и стига до Нимфениума край Каснаково. Археолозите са разкрили останки от древна сграда, но все още на мястото се очакват да излязат нови и по-интересни сдания и артефакти.

Димитровград се подготвя и за срещата през април следващата година, когато ще е домакин на Асоциацията "Атриум", в която кметът Иво Димов е член на управителния съвет. Тогава се очаква и Димитровград да бъде обявен като 25-ия културен маршрут на "Атриум". Градоначалникът се надява наред с архитектурните забележителности от соцвремето на бригадирското градче да покаже на гостите си от 12 страни от Европа и по-древното наследство на Димитровградски регион.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай