Кметът хулиган Чоков изяде главата на полицейски шеф

Кметът хулиган Чоков изяде главата на полицейски шеф  | StandartNews.com

Разследват "шерифа" на Галиче за палежи, върховни прокурори лично следят случая
Началникът на врачанското МВР хвърли оставка след конско от Бойко

Началникът на полицията във Враца Иван Кирилов бе принуден да подаде оставка заради скандалния кмет на село Галиче Ценко Чоков. Причината е последният инцидент в селото с палеж на два автомобила и къща, за който подозренията падат върху Чоков. От прокуратурата вече водят досъдебно производство по случая. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров екип обвинители от Върховната касационна прокуратура (ВКП) е отишъл на място, за да извърши проверка в Окръжната прокуратура във Враца и в Районната прокуратура в Бяла Слатина. Предмет на проверката са всички дела и сигнали от граждани за извършени престъпления в село Галиче за периода от 2010 г. до настоящия момент.

Полицейският шеф Иван Кирилов е бил принуден да сдаде поста след телефонен разговор с главния секретар на МВР в сряда, научи "Стандарт". Още същата вечер я е депозирал в министерството. Часове по-рано премиерът Бойко Борисов отправи критики към работата на МВР в региона, най-вече заради палежите в село Галиче.

"Вместо да се стегнат да работят там, сутринта гледам кмета на Галиче: как се палят всеки ден там. Вместо да си свършат работата в най-важния ден, стратегически ден, когато цялата ми концентрация е там, те ми задават гатанки", заяви премиерът по време на правителственото заседание. Подалият оставка полицейски началник твърди, че полицията си е свършила работата, а къщата била изгоряла след късо съединение и нямало умишлен палеж. Собствениците обаче са категорични, че зад палежа стои именно Чоков. Кирилов беше назначен на поста в последния момент от бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев. В селото се твърди, че бившият шеф на врачанската полиция е доста близък с Чоков. Кметът е в остър конфликт с местния бизнесмен Веселин Тушинов, който пръв посочи селския управник за подпалвач. "Мисля, че първо началниците на полицията в Бяла Слатина трябва

да минат на детектор на лъжата

за да се изясни съпричастността им към този човек, също така и някои магистрати от града", заяви Тушинов.

Вече повече от седмица патрулка дежури пред дома на бизнесмена в селото. Кметът Чоков е давал показания и са му снети отпечатъци. По ръцете му обаче не са открити следи от запалителна течност, нагар или сажди. Назначена е експертиза, която окончателно ще даде яснота по случая. Според криминалисти това, че по Чоков няма следи, не означава, че не е съпричастен с палежите. През нощта на 22 февруари са били запалени "Опел Вектра" и "Мицубиши Паджеро", собственост на бизнесмена Тушинов. Покрай горящите коли лумнала и съседна къща, която пожарникарите гасили. Огнеборците са категорични, че става дума за умишлен палеж. От полицията обаче твърдят, че е късо съединение.

Пред униформените собственикът на автомобилите заявил, че във фаталната нощ е видял Ценко Чоков, като дори е посочил неговото име в подадената в районното жалба. "В мрака между колите видях силуeта на подпалвача. Скочих през прозорец от първия етаж на къщата и го подгоних. Не успях да го настигна, защото той имаше преднина, но видях, че се скри в сградата на притежавания от кмета Младежки дом. 100% съм сигурен, че това беше самият Ценко Чоков", пише в жалбата си пострадалият.

Това е вторият пожар на имущество на Веселин Тушинов

в Галиче. В началото на октомври миналата година умишлено бе подпалено неговото заведение "Бара на Гунди". Още тогава Тушинов изрази подозрения, че Чоков е поръчител на атаката срещу него. Досега той е подавал няколко жалби за самоуправство срещу селския кмет. Едната от тях е за заплаха с брадва при скандал, другата е за нанесен му побой. Има и трета жалба, в която Тушинов сочи Чоков като поръчител на подпалването на заведението му на 15 октомври м. г.

Преди седмица синът на Ценко Чоков - Мартин, пък получи присъда от 10 месеца лишаване от свобода. Делото беше за побой. На първа инстанция младежът беше оправдан, но Окръжният съд във Враца отмени постановеното и му даде 10 месеца затвор. 18-годишният Мартин стана клиент на прокуратурата, след като през април 2014 г.

изби зъбите на съселянина си

Милен Крумов след спречкване в дискотека. Тогава отново Районната прокуратура в Бяла Слатина се зае да работи усилено, след като обвинител номер 1 Сотир Цацаров разпореди цялостна проверка. Жители на селото пък поискаха оставката на кмета и заявиха, че повече няма да го избират.

Ценко Чоков управлява четвърти мандат и бе избран от листата на ГЕРБ на последните местни избори. Той има славата на феодален владетел, който управлява по собствени правила и е недосегаем за закона. Съселяните му се оплакаха, че младият Мартин дерибейства в региона, управлява автомобил без шофьорска книжка, бие и заплашва всички наред, а органите на реда остават глухи и слепи след оплакванията им. Освен в родното Галиче младият момък и аверите му тормозели постоянно хората в съседните Алтимир и Бяла Слатина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай