Кметът акушер е влюбен в Дунав

Кметът акушер е влюбен в Дунав | StandartNews.com

Бившият корабен механик Юлко Палов вече втори мандат управлява павликенското село Горна Липница. 64-годишният кмет е прекарал 34 години от живота си на вода като механик на товарни плавателни съдове, предимно по река Дунав. Сега обаче попадна в медиите, след като помогна за раждането на бебе в селото. "След един пълен мандат и сега по време на втория мога да ви кажа с ръка на сърцето, че кораб се ремонтира и управлява по-лесно, отколкото едно село, а да не говорим за град. Във водата всеки си знае мястото и зависи от човека до него, за да няма пострадали. На борда има ред и, като ти кажат ела в 10 часа, идваш точно на време. А на село, когато повикам някого да се видим в десет часа, той пристига в 11 ч или в 12 ч.", казва Попов. И допълва, че на земята се работи много по-трудно, но въпреки всичко кметът се старае да развива селото, за да могат хората да живеят малко по-добре. Когато дошло време да се пенсионира, съпругата, синът и дъщеря му уж на шега го накарали да се кандидатира за кмет. Той ги послушал и спечелил първия си мандат още от първия тур. В надпреварата Палов заложил на формулата - независим, подкрепен от ГЕРБ.


Когато спечелил, събрал хората и им казал, че партии за него няма. Съселяните му са го избрали и той им обещал да работи за тях и да не членува в нито една политическа сила. Мечтата му да промени Горна Липница от село със затихващи функции в приятно за живеене място е на път да се сбъдне. Когато сяда в кметското кресло през първия си мандат, разбира, че една от трагедиите на хората е, че не се раждат деца. Сега, когато вече е преполовил втори мандат, той се сблъска с нещо много нетипично за селски кмет. Наложи му се да изражда бебе. В последните години в селото започнали да се връщат все повече млади хора и една от тях била Анна Трухчева, чието бебе кметът изроди. На връх Сирни Заговезни жената, вместо да звънне на лекарите, се обадила на кмета и той пристигнал при родилката заедно със зет си и само за няколко минути раждането било приключено. Бебето било изпратено с майката в търновската болница и кметът се прибрал по живо по здраво вече и с едно успешно раждане, акуширано от него. Юлко Палов казва, че това не е никакво геройство, макар че хората в селото не мислят така. "Действах съвсем спокойно и, добре че беше и зетят с мен да помага, защото той свърши основната работа", казва кметът.


Палов е работил като главен механик на кораби, плаващи по вътрешните водни пътища на Европа в неограничена мощност на КСУ (корабна силова установка). С издигането си в професионалната йерархия става трети механик, втори механик и главен механик в Българско речно плаване, гр. Русе. От 1997 до 2007 г. е главен механик на моторен кораб "Хан Крум" СО/МАТ към Речна корабна база, гр. Видин. Според него Дунав е една от най прекрасните реки, макар и да не е лесна за корабоплаване. Докато бил на борда, няколко пъти му се налагали тежки ремонти по двигателите на корабите. Юлко Палов е фен на филмите и книгите за кораби. Все още обаче не е гледал "Титаник", за да не се разочарова. Палов е и самодеен актьор. Откакто е кмет, селското читалище му е станало като втори дом. Освен пиесите в него обаче бившият корабен механик дава живот и на едно уникално събитие за България. Село Горна Липница събира всяко лято елита на различни изкуства в така наречената арт резиденция. Палов осигурява логистиката, а неговите деца и зетьове се заемат с останалата организация и покана на творци от цяла Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай