Кмет и владика в спор за Великден

Кмет и владика в спор за Великден | StandartNews.com

От 40 години честванията за Априлското въстание са на 1 май, каза Белишки

Кметът на Панагюрище Никола Белишки и пловдивският митрополит Николай влязоха в спор дали е редно Великден и честванията за 140-ата годишнина от Априлското въстание да са на една дата. Владиката излезе с отворено писмо до градоначалника, в което изразява несъгласието си с "изместването" на честванията на Априлското въстание от 2-ри на 1 май. В първия ден на петия месец тази година християните празнуват Великден.

Според кмета на Панагюрище дядо Николай е подведен в информацията за "промяна" на деня. "От 40 години зарята проверка за загиналите в Априлското въстание, между които и над 200 свещеници, се прави на 1 май и това не е промяна на датата на честванията. Явно някой е подвел Негово високопреосвещенство", обясни Белишки. Възстановката с участието на над 150 души се прави обикновено в следобедните часове, след 16 часа. "Тя трае около 40-50 минути и винаги времето за провеждането й е било съгласувано с църквата", подчерта Белишки. Той припомни, че подготовката на честванията е започнала още миналата година. "Денят е 1 май и е заложен в общинска наредба. През 2005 г. Великден е съвпаднал с 1 май и тогава Църквата не е реагирала. Въпрос на диалог е с пловдивската митрополия, уверен съм, че ще намерим решение", каза още Белишки. Кметът на Панагюрище бе категоричен, че решение за промяна на датата на празненствата може да вземе единствено Общинският съвет, и то след широко обществено обсъждане.

"Великден е празник на празниците и е недопустимо провеждането на каквито и да е други празници, за да не бъде отклонявано съзнанието на вярващите от най-великото събитие в историята на човечеството - Възкресение Христово. На Великден не се освещават нови църкви, не се ръкополагат дякони и свещеници, не се извършват венчавки. Това в още по-голяма степен се отнася за споменаването на покойниците, не се прави помен, а зарята проверка по същество представлява помен в светски вариант", се казва в писмото на дядо Николай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай