Клинтън срещу Кол в битка за Нобел

Заради кризата орязват наградата с 20 процента

Клинтън срещу Кол в битка за Нобел | StandartNews.com

Вашингтон. Сезонът на Нобеловите награди започва утре с обявяването на лауреата по медицина. Носителите на Нобеловата награда за физика и химия ще станат ясни във вторник и сряда.

Отличието за литература ще бъде дадено на 11 октомври, а ден по-късно ще бъде известно името на Нобеловия лауреат за мир. Сезонът на Нобеловите награди ще приключи на 15 октомври с обявяването на носителя на наградата за икономика.

В началото на октомври всяка година се отприщват спекулациите, предшестващи обявяването на лауреатите, сред които този на престижната награда за мир. Тази година журито удвои усилията за опазване в тайна на имената на лауреатите. Обикновено е трудно да се отгатнат щастливите избраници в областите на научните изследвания - медицина, физика, химия и икономика - но за другите две награди, за мир и за литература, които са по-популярни, прогнозите не спират да се множат.

Шведската академия, която връчва Нобеловата награда за литература, е известна с методите си, достойни за шпионски роман. За да предотврати всякакво изтичане на информация, тя използва кодирани имена за авторите и фалшиви корици за книгите, четени публично от членовете на журито.

През 2005 г., когато наградата беше спечелена от британския драматург Харолд Пинтър, членовете на Нобеловия комитет го споменаваха под името Хари Потър, което имаше същите инициали.

Слуховете за възможно изтичане на информация от академията миналата година предизвикаха известно вълнение. Бяха проведени разследвания върху произхода на съмнителни залози, за да се разбере как няколко часа преди академията да оповести своя избор, шансовете на шведския поет Томас Транстрьомер, лауреат за 2011 г., скочиха от 13 срещу 1 на по-малко от 2 срещу 1. Поради липса на доказателства разследванията бяха изоставени, но академията реши да удвои предпазните мерки тази година и броят на хората, имащи предварителен достъп до името на лауреата, беше ограничен.

Сред най-спряганите имена за наградата за литература тази година са японецът Харуки Мураками и китаецът Мо Ян. Носят се слухове и за ирландеца Уилям Тревър, сирийския поет Адонис и южнокорейския му колега Ко Ун. Твърде вероятно е сред кандидатите да е американският писател Филип Рот и Боб Дилън в качеството си на текстописец.

Най-коментираната награда несъмнено е тази за мир, която тази година като че ли е без ясен фаворит. За наградата се надпреварват 231 кандидати. Макар комитетът никога да не разкрива имената им, известно е, че сред претендентите са Бил Клинтън, Хелмут Кол и Брадли Манинг - американецът, заподозрян за предаването на Уикилийкс на поверителни дипломатически документи на САЩ.

Ръководителят на Института за изследване на мира в Осло Кристиан Берг Харпвикен, който следи отблизо работата на Нобеловия комитет, публикува всяка година списък на вероятните кандидати. В него са включени Джийн Шарп, американски експерт и застъпник на ненасилствената революция, руската неправителствена правозащитна организация "Мемориал" и основателката й Светлана Ганушкина, независимата руска медия "Ехото на Москва" и главният й редактор Алексей Венедиктов.

Двама нигерийци, борещи се срещу насилието, извършвано в името на религията - архиепископ Джон Онайекан и султанът на Сокото Мохамед Саад Абубакар, също фигурират в списъка наред с президента на Мианма Тейн Сейн. Афганистанската правозащитничка и бивша министърка, бореща се срещу носенето на бурка, Сима Самар също е фаворит.
Спекулациите около наградата за физика тази година взеха неочакван обрат. Откритието през юли на нова елементарна частица, която може да бъде бозонът на Хигс, е огромен пробив през последните петдесет години и е смятано за логичен претендент за Нобелова награда. Но комитетът, който връчва наградата за физика, продължава да мълчи по този въпрос. "Това е голямо откритие. Това е всичко, което мога да кажа", коментира пред АФП един от членовете му, Ларс Бринк.
Тази година поради икономическата криза Фондацията "Нобел" намали размера на наградата с 20 процента. Тя ще бъде в размер на 8 милиона крони (930 940 евро), след като от 2001 г. досега беше 10 милиона крони.

Иван Филчев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай