Клането в Смолян след дрога и шамар за Жана

Клането в Смолян след дрога и шамар за Жана | StandartNews.com

Джони наръгал Китюка с "пеперуда", защото посегнал на гаджето му

Погребаха Никола, искат решетки за 18-годишния му убиец

Смолян още не може да отърси след убийството на 24-годишния Никола Мавродиев. Най-споделяните новини в социалните мрежи са за трагедията от ранната утрин на 27 декември, а лютите закани и унищожителни обиди срещу 18-годишния извършител Антон Петков са за отмъщение до кръв. Приятелските компании на жертва и убиец си хвърлят всевъзможни обвинения, замерват се със заплахи за разплата и възмездие, а обществеността в иначе спокойния град не спира да нищи убийствената история. Тя отне човешки живот, зачерни поне две семейства и тепърва ще поставя на жестоко изпитание 18-годишно момче, което макар и убиец, можеше да има друг път.

"Имало е наркотици, впоследствие разбрах. Тони е употребил наркотици същата вечер. Срам ме е. Хората, след като изпият повече, започват да се заяждат. И аз също съм така. Може би трябва да се замислим дали трябва да пием толкова", разказа приятелката на убиеца - Жана, пред "Нова телевизия". Тя е още в шок. Казва, че всичко тръгнало от нищо. Версиите за убийство от ревност били неверни. "Много съжалявам за това, което стана. Спорове за глупости. Пиянски спорове. Имахме пререкания с едно момче, той ме нападна и моят приятел се опита да ме защити", разказа още Жана Софрониева. Охраната в дискотеката ги разделила. Двете компании почерпени със солидно количество алкохол се засекли отново на улицата. Жана и Никола се спречкали. "Аз тръгнах към него и той към мен. Попитах какъв е проблемът и той ми удари шамар. И от там тръгна цялата работа. Моят приятел тръгна към него, но той го повали на земята. Не знам какво се случи изведнъж. Изобщо не разбрах, че е имало нож", спомни си Жана. Тя застанала между двамата младежи в опит да ги разтърве, но в мелето

приятелят й я ранил в крака

с ножа. Казва, че впоследствие разбрала, че Антон е намушкал Никола.
Кървавото меле се разиграло пред множество свидетели. Според събраните до момента данни от разследването, Петков е нанесъл няколко удара - в бедрата и един в коремната област. Ножът, тип "пеперуда", бил с 10 см острие, а дължината на дръжката е 12 см. Ударите са били много силни и дълбоки, прободните рани са засегнали централен кръвоносен съд - коремна аорта. Пострадалият е загубил голямо количество кръв и починал на път за болницата, въпреки че се опитали да му помогнат до идване на линейката и да намалят поне обилното кървене.

Окръжна прокуратура-Смолян задържа Антон Петков, а вчера го привлече като обвиняем за умишлено убийство. И според данните на обвинението приятелката на Петков се опитала да предотврати конфликта и е неволно ранена с ножа в бедрото. След мелето Антон завел Жана в болницата, за да й бъде оказана медицинска помощ и бил задържан около един час след инцидента пред лечебницата в Смолян. Според приятели на убития обаче Петков просто избягал от мястото на кървавата трагедия. След като бил задържан и разпитан, младежът

признал за ножа и посочил къде го е изхвърлил

След огледа оръжието било иззето и е приобщено като доказателство по разследването, което се води под наблюдението на Окръжна прокуратура-Смолян. Втори ден продължават и разпитите на свидетели, включително пред съдия, назначена е съдебно-медицинска експертиза. С постановление на наблюдаващия прокурор 18-годишният убиец Антон е задържан в ареста за 72 часа, като се очаква Окръжна прокуратура да внесе искане в съда за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".
Ножът тип "пеперуда", с който беше убит Никола,

всъщност му е подарък за Коледа

от Жана, твърдят запознати. Оръжието обаче не е обикновено. Според експертите то често се използва от хулигани, които търсят преимущество при улични сблъсъци. Подхожда на импулсивните, избухливи типове, които реагират светкавично и без предварителен план, обясняват профайлъри. Те действат по ситуативни мотиви, без значение дали има множество хора, уточняват криминалните психолози.
Според познатите на Антон, по прякор Русия Джони, той другарувал с дрогата и алкохола от най-крехките тийнейджърски години. Бил отдавна "изтърван", супер нахакан и агресивен,

за дреболии скачал на бой

и вече имал славата на "конфликтен и проблемен" младеж, макар и скоро да навършил пълнолетие. Издъхналият за минути след намушкването Никола, по прякор Китюка, също бил на "ти" с дрогата, но пък никой от познатите му не хвърли укори за скандални и хулигански истории с негово участие. Интерпретациите в двата лагера са противоположни, по-голямата част от обществеността е на страната на убития. Остават обаче вечните въпроси - защо в областен град като Смолян, известен с най-ниската си престъпност, момче умира на пъпа на града? Защо младежи, известни с вкуса си към алкохол, хладно оръжие и наркотици, необезпокоявани се напиват и надрусват до обезумяване? Защото и двете големи компании са били на черно парти в местно заведение до зори, но не са били проверени за оръжие, дрога, а после - пияни до безпаметност, напушени и озлобени от стари вражди, се сбиват под носа на униформените, в празнични дни със "засилено полицейско присъствие"? Остава и въпросът дали на въпросното парти е имало непълнолетни, за което от МВР отричат, но сериозно се говори за обратното. Все въпроси, на които обществото търси отговор от поне две десетилетия. И то не само заради убийството на младежа в Смолян, който вчера беше погребан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай