Китайци разкриха дълбока тайна за планетата Марс

Находката насочва към нови райони с вода в миналото в по-топлите зони на Марс

Китайци разкриха дълбока тайна за планетата Марс | StandartNews.com

Противно на приетото досега мнение, водата може да е била по-разпространена и да е съществувала до по-ново време  на Марс, показват наблюдения на марсиански пясъчни дюни, направени  от китайския апарат "Чжужун", съобщи Асошиейтед прес.

Находката насочва към нови райони с вода в миналото в по-топлите зони на Марс, където условията може да са били подходящи за съществуване на живот, въпреки че са необходими повече проучвания.

Новината идва само дни, след като ръководителите на мисията признаха, че марсоходът "Чжужун" все още не се е събудил, след като изпадна в хибернация за марсианската зима преди почти година. Неговите слънчеви панели вероятно са покрити с прах, задушавайки източника на енергия и възпрепятствайки подновяването на работата му.

Преди "Чжужун" да замълчи, той наблюдава богати на сол дюни с пукнатини и кори, които според изследователите вероятно са били примесени с топяща се сутрешна слана или сняг само преди няколкостотин хиляди години.

Наблюденията са направени в равнината "Утопия" в северното полукълбо на Марс. Според изчисленията става въпрос за период, започнал преди 1,4 милиона години и продължил допреди 400 000 години, или дори по-късно.

Условията през този период са били подобни на сегашните на Марс, с пресъхнали реки и езера.

Проучването на структурата и химическия състав на тези дюни може да даде представа за "възможността за водна активност" през този период, пише екип от Института по геология и геофизика в публикация в "Сайънс адвансис".

Марсоходът не е открил директно вода под формата на скреж или лед. Но компютърни симулации и наблюдения от други космически апарати на Марс показват, че дори в наши дни в определени периоди от годината условията могат да бъдат подходящи за появата на вода.

Това, което е забележително в изследването, е колко млади са дюните, каза планетологът  Фредерик Шмид от университета Пари-Сакле във Франция, който не е участвал в изследването.

Малки джобове вода от размразяване на слана или сняг, смесени със сол, вероятно са предизвикали пукнатини, кора и други характеристики на дюните, като вдлъбнатини и хребети, пишат китайските учени. Те изключват вятъра като причина, или пък скреж от въглероден двуокис, който съставлява по-голямата част от атмосферата на Марс.

Марсианска слана е наблюдавана от мисиите "Викинг" на НАСА през 70-те години на миналия век, но се смяташе, че тя се появява на определени места при специфични условия.

"Чжужун"  вече е предоставил "доказателство, че може да има по-широко разпространение на този процес на Марс, отколкото беше идентифицирано преди", каза Мери Бурк от Тринити Колидж в Дъблин, експерт по геология на Марс.

Колкото и малка да е тази водна ниша, тя може да бъде важна за идентифициране на обитаеми среди, добави тя.

Изстреляният  през 2020 г. шестколесен марсоход "Чжужун" пристигна на Червената планета през 2021 г. Той изпадна в хибернация миналия май. Марсоходът работи по-дълго от предвиденото, изминавайки почти 2 км.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай