Кирил изпитва вярата си 3,5 г.

Вълнувам се като на сватба, призна бившият еврочиновник, преди да се отрече от света

Кирил изпитва вярата си 3,5 г. | StandartNews.com

Атон. "Вълнувам се като преди сватба", каза Кирчо развълнуван часове преди да бъде подстриган за монах.

Съкровения момент послушникът чака 3 години 5 месеца и 11 дни. Едва ли е допускал през 2001 г., когато за пръв път е прекрачил прага на Зографския манастир, че 12 г. по-късно именно тук ще се отрече от света.

"Свети Георги ме привлече тук. На него дължа идването си в Зографския манастир", сподели преди време Климент. При първото си идване в манастира отецът не е имал монашески помисли. Пленен от мястото, продължил да се връща в Света гора по празници. "Идвал съм по няколко пъти в годината. Първоначалното чувство на уплаха се замени с чувство на привличане към Зограф. И мисля, че точно свети Георги ме привлече", казва той.

През 2007 г. пристигнал с намерение да стане послушник, но точно тогава получил доста добро предложение за работа, за която всеки млад човек си мечтае. Била свързана с възможности, пътувания по света и командировки.

"Интересното е, че точно когато човек иска да се откъсне от света, светът го дърпа назад", казва с усмивка мъжът, който иначе владее няколко западни езика. Тогава говорил с игумена, който му казал: "Иди и работи, и ако твоят път води насам, ще се върнеш." "Започнах да работя в европейските институции. Много ми хареса, но свети Георги започна да ме дърпа насам", споделя монах Климент.

Така две години по-късно, на 16 ноември, когато манастирът отбелязва малкия празник на свети Георги, станал послушник.

Послушничеството е време на изпитание, като няма определена продължителност от години, за които трябва да те подстрижат за монах. Послушникът или изкушеникът се поставя на изпитания - от една страна, трябва да изпита себе си, за да разбере дали може да води монашески живот, от друга - манастирът трябва да разбере дали се вписва в братството. В повечето случаи мъжът, решил да стане послушник, не среща разбирателство от страна на близките си.

"Всички монаси минават по един и същи път на неразбиране. Но Господ е казал, че трябва да го обичаме повече от своите близки", казва бившият послушник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай