Христо Кидиков: Щях да загина с Паша Христова

Господ ме е пазил, категоричен е певецът

Христо Кидиков: Щях да загина с Паша Христова | StandartNews.com

Пловдивската звезда на естрадата Христо Кидиков разкри как за малко да загине заедно с Паша Христова в самолетната катастрофа през 1971-а.

"От малък мечтаех и драпах с нокти да се добера до голямата сцена. Преди това също имах публика - още когато бях ученик в Пловдив. Бе сформиран един оркестър - квинтет "Пловдив", който го ръководеше Георги Аргиров, и аз се озовах в него. Вече мечтаех да покоря голямата сцена! Още първите години след като завърших, влязох в оркестър „София”. И тогава стана една голяма беда - самолетната катастрофа, при която загина Паша Христова. Беше декември 1971 година. Вече бях на пробен период от 6 месеца в оркестър „София” и се снимах в забавната програма на Хачо Бояджиев „Козя пътека”. На 21 декември и аз трябваше да летя за Алжир със самолета, който се разби. Тогава щеше да има Седмица на българската култура. И аз за първи път щях да летя! Месец преди това кметът на София Иван Панев повикал диригента и го попитал кои ще ходят. Той изброил: Мими Иванова, Паша Христова, Мария Нейкова и едно младо момче от Пловдив - Христо Кидиков. И Панев казал: Абе той е много млад - Мими и Мария тепърва тръгват. Вземете някой по-известен - Борис Годжунов, примерно. И тръгна той вместо мен. Господ ме е пазил!", сподели певецът пред "Марица" и разказа за друг инцидент.

"

Пътувахме след концерт от Варна със съпругата ми. Преди Търново аз си карам моята "Лада 1500" в тъмното и изведнъж - една светлина отляво. Като пинг-понг - продължава да стои отляво на нас и да се движи с нас. Аз я виждам на половин метър от стъклото. Намалявам - и тя намалява. Засилвам до 120 - тя с нас. И изведнъж чувам как някой казва в главата ми: "Спри да си налееш бензин и си провери колата!".

Влязохме в Търново и на бензиностанцията казвам да напълнят резервоара догоре. Като плащах, момчето на бензиностанцията ми казва: Другарю Кидиков, много мирише на бензин. И не е от резервоара - трябва да е от мотора. Дадохме напред колата, а отдолу цяло петно. А жена ми бе търновка - имаше къде да отседнем. На сутринта се оказа, че маркучът, който е до двигателя, при даване на газ и при големи обороти започвал да изхвърля бензин. Аз съм вярващ човек и вярвам, че не сме сами. И би било глупаво да сме сами! Ние сме една прашинка във времето", спомня си Кидиков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай