Холивуд си спомня за Брендън Лий

Синът на Брус Лий е прострелян през 1993-а по време на снимки

Холивуд си спомня за Брендън Лий | StandartNews.com

Холивуд си спомня днес за Брендън Лий, който е роден на 1 февруари 1965-а и е прострелян през 1993-а по време на снимките за филма „Гарванът“. Фаталният изстрел е произведен от актьора Майкъл Маси. Куршумът попада в корема на младия му колега и след 12 часа Брендън умира от неспасяема загуба на кръв само на 28. Следствието така и не установява защо оръжието е било заредено с истински, а не с халосни патрони. Това и до днес остава една от големите криминални загадки на Холивуд - обстоятелствата около смъртта на Брендън водят до извода, че става въпрос за планирано убийство. От тази трагедия нататък мерките за безопасност в индустрията стават много по-строги. „Гарванът“ е завършен с дубльор и излиза през май 1994-а, като е посветен на Лий.

Както се знае, Брендън е син на легендата Брус Лий и американката Линда, а сестра му е Шанън Лий. Наскоро дамата протестира срещу сцената в „Имало едно време в Холивуд“, в която Куентин Тарантино и Брад Пит се подиграват с баща й.

Когато Брендън е на три месеца, семейството се установява в Лос Анжелис, а през 1971-а – се мести в Хонконг заради ограничените възможности за работа на Брус Лий в Америка. Детството на Брендън преминава в азиатския мегаполис - тогава под британска власт, където по примера на родителя си се занимава с кунг-фу и участва в театрални представления. Брус Лий умира при нещастен случай с медикаменти, когато момчето е на 8. Семейството се връща в Ел Ей, а по-късно Брендън влиза в колеж за изкуства, откъдето го гонят за лошо поведение. Изключван е от още няколко училища. Посвещава се на театралното изкуство в прочутия колеж Емерсън в Бостън в продължение на година. Първия филм, в който участва Брендън, е Legacy of Rage (1986), сниман в Хонконг на кантонски език, който той владее от малък. Участва в ролята на опасен убиец в „Кунг Фу“ на Дейвид Карадайн за малкия  екран. Завръща се към големия с три екшъна – Laser Mission (1990), Showdown in Little Tokyo (1991) с Долф Лундгрен и Rapid Fire (1992). През 1992-а е избран за главния герой Ерик Дрейвън в „Гарванът“ по популярния едноименен комикс на Джеймс О'Бар. Ерик е рок звезда, който се завръща от света на мъртвите, за да отмъсти на бандата, убила него и приятелката му.

Брендън Лий е погребан до баща си в Сиатъл – на 3 април 1993-а, само две седмици преди датата, на която е трябвало да се ожени в Мексико за Елиза Хътън, личната асистентка на режисьора Рени Харлин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай