Холандският крал ще храни народа с насекоми

Вилем-Александър откри днес една от най-модерните ферми за насекоми в Европа

Холандският крал ще храни народа с насекоми | StandartNews.com

Кралят на Нидерландия Вилем-Александър откри днес една от най-модерните ферми за насекоми в Европа. Тази индустрия става все по-голяма и холандските власти са убедени, че в бъдеще тя ще спомогне за запазването на устойчивостта в земеделието, съобщи ДПА, цитирана от БНР.

Фермата ще е първата, която ще произвежда от насекомите големи количества животинска храна, богата на протеини.

Първоначално ще се размножават ларви от мухата черен войник, според компанията Протикс (Protix), която управлява фермата и фабриката.

Тази храна може да допринесе много производството на месо, риба и яйца да стане по-устойчиво.

Насекоми като черните войници и брашнения червей са "обещаващ алтернативен източник " на протеини, според холандското министерство на земеделието, природата и храните. Mинистър Карола Схоутен също присъства на откриването фермата в южния холандски град Берген оп Зоом.

Използването на животинска храна от насекоми в момента е законно при отглеждането на риба в ЕС. Съоснователят на Протикс Тарике Арсивала обаче очаква забраната за хранене на домашни птици и свине с този тип храни скоро да бъде вдигната.

Компанията е световен лидер по отглеждане на насекоми и очаква пазарният й дял да нараства, тъй като клиентите имат все по-екологично мислене.

Арнолд ван Хуис от университета във Вагенинген твърди, че интересът в земеделския сектор става все по-голям, тъй като това производство е по-евтино и по-щадящо околната среда.

По думите му обаче не трябва да се очаква насекомите скоро да станат храна за хората в западните страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай