Казусът с ромите в Гърмен стига до премиера и президента

Казусът с ромите в Гърмен стига до премиера и президента | StandartNews.com

Контактна група от общината ще иска срещи с Борисов и Плевнелиев

Проблемът с останалите без дом ромски семейства в квартал „Кремиковци" в Гърмен не може да бъде решен от общината. Затова ще се търси решение на най-високо държавно ниво – при премиер и президент, заяви днес кметът Минка Капитанова. Обитателите на съборените в понеделник 4 незаконни постройки в ромската махала не желаят да бъдат настанени в друго населено място. Жителите на всички села в община Гърмен пък са категорични, че не искат в селищата си роми. Първоначалната идея бе останалите без покрив жители на „Кремиковци" да се подслонят в закритото преди години училище в село Осиково. Местните хора обаче само за ден събраха протестна подписка с над 300 подписа и организираха протест пред сградата на общината срещу това намерение.

„Нямаме полезен ход, не мога сама да реша този проблем. Предложиха на двама съпрузи, които нямат деца, да ги настанят в Кризисен център в Благоевград, те отказаха. Не стигнахме до решение и по време на извънредната сесия в сряда. Съветниците приеха декларация за създаването на Контактна група, която да иска в най-скоро време спешни срещи с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов и с председателя на НС Цецка Цачева", каза още Капитанова.

Сред преговарящите от общината ще са кметът, председателят на общинския съвет, съветници, хора от Инициативния комитет на протестиращите българи срещу ромските набези и представители на ромите. Целта е община и държава да се обединят и заедно да намерят решение на огромния социален проблем. Защото в ромския квартал ще се блъснат 124 незаконни къщи, а стотици деца и възрастни ще останат без дом.

„Някои се опитват да прехвърлят цялата отговорност за решението на проблема на общината. Само с общите усилия на местната и централната власт можем да се справим с тежката ситуация", допълни кметът на Гърмен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай