Милена Атанасова: Белите ризи на Лагерфелд - хит 2020

Модните къщи залагат на изпитано ноу хау, коментира топ дизайнерката

Милена Атанасова: Белите ризи на Лагерфелд - хит 2020 | StandartNews.com

Милена с Карл Лагерфелд в една от френските телевизии

Стилистите от тежката кавалерия залагат на изпитано ноу хау за пролетта и лятото на 2020-а, категорична е  Милена Атанасова. Дизайнерката художник, която е гост професор в елитния парижки институт "Studio MVL fashion design" и подготвя майсторски клас в София, оценява по достойнство един от водещите трендове – еквивалентите на мъжките костюми в дамския гардероб. Тя припомня, че познавачите неслучайно никога няма да забравят прощалното ревю на Ив Сен Лоран, на което Катрин Деньов, Карла Бруни и компания дефилираха в легендарните смокинги на гения и че тъкмо тази визия и послания отново вдъхновяват художествените директори. „Не бива да се пренебрегват така наречените безвремеви тенденции“, категорична е Милена Атанасова.  Наследниците на Аликзандър Макуин, с когото преди години българката прави 8 колекции, се връщат към основното бяло платно. Наследниците на Карл Лагерфелд, който пък е правил комплименти на Милена за нейната стратегия за обучение на студентите, също залагат на ограничена серия от бели ризи.

Смокингите на Ив Сен Лоран вдъхновиха дизайнерите за пролет-лято 2020

Стела Макартни, в чиито екип Атанасова започва парижката си кариера, пък представи сред еко декор модели от органичен памук с ръкави, надраскани с релефи. И не забрави да припомни в посланията на цялото дефиле за застрашените видове.  Сред големите акценти за 2020-а са бродериите, модифицираната буфан визия, плисираните поли с тюл, тропическият принт, точките,  каретата, бермудите, пастелните и металните цветове – а силуетите са силни и харизматични.

Модели на Том Форд за пролет-лято 2020

Модели на "Диор" за пролет-лято 2020

За есен-зима 2019-2020 Милена акцентира върху якетата с широки рамене, монтирани яки, шаловете принт, миди дължините, пуловерите oversize, асиметричните линии, олекотени обемни блейзери, деним изкушенията, кънтри детайлите... „Доминиращите стилове са нео пънк и нео буржоа, скулптурирани от кашмир, туид, кадифе, кожа, сатенирани материи, гарнирани с пайети, пера и ресни, които  ви правят неустоими. Всички те позволяват на модата да бъде безкраен цикъл във времето“, категорична е Милена, която консултира дизайна, висшата мода и маркетинга. „Определено в момента не можем да говорим за златен век в жанра. След кончината на най-ярките таланти от една цяла епоха сега вървят много промени. Например какво се случва с „Ланвен“ - модната къща, в която съм била за няколко колекции. Албер Елбаз напусна след 10 години там, защото творческият процес зацикли, моделите започнаха да се повтарят, липсваше адекватна комуникация в социалните мрежи... На 31 декември 2016-а „Ланвен“ отчете нетна загуба от 20,3 милиона евро. В модата отдавна вече се иска много много повече от изкуство и естетика“, анализира Милена Атанасова.

Милена Атанасова по червения килим на Париж

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай