Каската най-важното от екипировката на моториста

Карането на мотор не е просто хоби, това е страст 

Каската най-важното от екипировката на моториста | StandartNews.com
  • Карането на мотор не е просто хоби, това е страст 

Моментът в който мотористите се чувстват истински свободни. Времето прекарано на мотора за моториста обикновено е почивка от дългите и натоварени със задачи и ангажименти дни. .

Разбира се, както всяко друго хоби и това има своите предимства и недостатъци. 

Предимството е, че на мотора ти си сам със себе си, можеш да избистриш съзнанието си и да го накараш да се отпусне и да си почине.

Недостатък/ако може да се нарече така/, е че, за да бъдеш моторист освен мотор е необходимо да притежаваш и правилната екипировка, която да осигури подходящата защита на пътя, така че да се наслаждавате на хобито си без притеснение.

Екипировката на моториста включва: каска, яке, ръкавици, панталони, обувки и други аксесоари, като боне, термо бельо, кърпи и т.н.

Сега ще обърнем по специално внимание на най-важната част от екипировката на мотористите, а именно мото каски.

Кратка история на мото каските

Каските за мотор имат 70 годишна история, развитието им е доста бурно през годините и те претърпяват много подобрения, както в материалите, от които се изработват, така и в аеродинамиката, комфорта и дизайна..

За сравнение - първите каски са били изработени само от кожа.

Основен преломен момент при каските е инцидентът с Томас Едуардс Лоурънс (Лорънс Арабски), за който може да научите повече в wikipedia.

Каските в днешно време

В днешно време каската е изключително необходима за мотористите, дори по закон каската е задължителна, а без наличието на каска мотористите подлежат на глоби.

Основната функция на каските е да осигурят защита на главата при инцидент, но също така те предпазват мотористите от дъжд, вятър, буболечки, камъни и др. препятствия на пътя. 

Съвременните каски се изработват от термопластика и композит.

Термопластиката

Предимство на този материал е по-ниската цена. А недостатък, е че материалът е по-тежък и с по-слаба якост.

Композит

Предимства на композита е теглото и якостта. Композита се изработва посредством наслояване на влака от въглерод, фибростъкло, кевлар или карбон. Недостатък на композитните каските е по-високата цена.

Вътрешност

Отвътре съвременните каски се оборудват със сваляща се, антибактериална и перяща се облицовка. Това позволява те да бъдат почиствани редовно без да бъдат положени огромни усилия

Екстри

Съвременните модели са оборудвани с визьори, които не се надраскват. Също така визьорите могат да бъдат с различни цветове - черен, златен, сребърен и др. 

Също така разполагат с втори визьор тип слънчеви очила, който е изключително удобен и полезен. Подготвени са за поставяне на bluetooth, разполагат с подбрадници и др.

Закопчаване

Закопчаването обикновено е с “D-ring” това са две халки през, които минава каишката на каската. Този тип на закопчаване се е доказал през годините, като най-надежден.

Избор на каска

Много важен момент е правилният избор на каска за мотор. 

За да се гарантира сигурността на моториста е препоръчително да се отдели време в проучване преди покупка. Да се определи вида на каската - full face(цяла каска), flip-up (Модуларна, отваряща се), мотокрос каска и скутер каска. 

Да се определи правилният размер, които е необходим, защото грешен размер може да доведе до големи проблеми в последствие и намалена защита.

Препоръчани марки каски за мотор:

AGV;

SCHUBERTH;

CABERG;

SUOMY;

JUST1;

SHOEI;

ARAI;

MT;

ICON;

HJC;

AIROH;

ACERBIS;

NOLAN;

SHARK;

KYT и др;

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай