Неделя,

Караш колело в Холандия, плащат ти

От: "Стандарт" -
A
A
A

За всеки километър ще дават по 19 цента

Компенсационната програма на правителството на Холандия предвижда да дава по 19 цента за всеки километър, ако хората използват велосипед вместо колите си. „Хайде да излезем от колите и да се качим на велосипедите“, е обръщението на министъра на инфраструктурата на страната Штентие ван Велдховен, когда обявила новите мерки за развитие на велосипедното движение.

Страната е лидер по карането на колело – в страната има около 22,5 млн. велосипеда и почти четвърт от населението пътува с тях на работа. Но според уебсайта на правителството на Холандия регионално допитване е показало, че даже и без възнаграждение хората ще продължат да ходят на работа с тях.

Правителството заявило, че тази програма е изгодна и за работодателите, тъй като според тях хората, които карат колело, са по- здрави и по-малко боледуват. Освен това по този начин компаниите икономисват пари и от паркинги.

Затова и на уебсайта пише: „По тази причина правителството поощрява работодателите да предоставят велосипедни услуги и да изчисляват изминатия пробег, като за всеки километър да плащат по 19 цента“. Според властите повече от половината жители пътуват всеки ден не по-малко от 7,5 км, а повече от половината от населението живее най-малко на 15 км от местоработата си.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички