Камиони и ремонти ни тормозят по пътя към морето

Камиони и ремонти ни тормозят по пътя към морето | StandartNews.com

Тапи задръстват основните магистрали в сезона на отпуските

Летни ремонти, засилен трафик заради отпуските и гастарбайтерите ще мъчат шофьорите и този сезон. Сега обаче обстановката е още по-напрегната заради пускането на тировете, които вече имат право да се движат постоянно по републиканската пътна мрежа и няма да бъдат отбивани в жегите.

Пускането на тежкотоварните камиони и множеството ремонти на пътя в сезона на летните отпуски тормозят шофьорите по пътя за морето и водят до серия от катастрофи и невралгични ситуации. Само за седмица 8 загинаха при сблъсъци с тирове. Отделно множеството ремонти предизвикват тапи и огромни задръствания. Трафикът е натоварен допълнително и от завръщащите се от Западна Европа турски гастербайтери. Най-големите ремонти тази година са основно по магистрала "Хемус" и пътя от София за Варна. Най-критичните точки за шофьорите са тунелът "Витиня" и виадуктът "Елешница". Там се образуват и най-големи задръствания, тъй като заради ремонтните дейности движението е ограничено в едното платно и е двупосочно. Така още на първите 15 километра от София към Варна водачите трябва да отбиват в обновеното през миналата година платно към София. Ремонтите ще продължат до декември, а участъкът със затруднено движение е с дължина от 2 километра. Започва и възстановяването на виадукта при 41-ви километър на магистралата, между тунелите "Ечемишка" и "Топли дол". По аутобана се работи и в района на Ябланица и при влизане във Велико Търново от Варна. В същото време към Бургас по магистрала "Тракия" се ремонтира мост над река Стряма в Пловдивско. Там също движението е в едната лента и при натоварен трафик се образува тапа.

По план ремонтите на магистрала "Тракия" трябва да бъдат само през юли. Възстановителните дейности са още на виадукт при 20-и км. Движението от 18-и до 23-ти км е двупосочно в платното за София с една лента в посока Бургас и една лента за София. През почивните дни схемата ще се обръща. Двупосочно заради ремонт е и движението при 136-и км на магистралата до 17 юли. Проучвателни дейности пък затрудняват трафика по магистрала "Струма". В посока към Гърция между 23 и 24 км скоростта е ограничена до 80 км/ч, а от АПИ предупреждават за повишено внимание. В първите две седмици на юли ограничения ще има и в части по АМ "Марица" и АМ "Люлин". По пътя за Турция шофьорите трябва да бъдат внимателни между 4-ти и 7-и км в посока Димитровград. Същото важи и при 8 км в посока София на другия скоростен път. Ремонти продължават да измъчват и движещите се по част от околовръстното шосе, където все още се довършва Северната скоростна тангента при изходите за село Мрамор и кварталите "Обеля" и "Люлин". Всъщото време бе взето решение да няма ограничения за тировете. Освен, че ще се движат в дните петък и неделя, камионите няма да бъдат спирани и при температури над 35 градуса. Отделно започва и ремонт на малките шосета, с отпуснатите от кабинета над 100 млн. лв. за обновяването на пътища първи, втори и трети клас. Сред основните големи ремонти е този на пътя между столицата и Видин. С 19 млн. лв. ще се обновят 43 км от трасето. Поправят два участъка - пътят Видин-Димово и 8-километровият участък при изхода на Враца. Ремонтират се и 22 км от първокласния път Димово-Бела-Скомля-Медовница. Започва и рехабилитацията на пътищата в Разград, областта с пътищата в най-лошо състояние. Ще бъдат ремонтирани и няколко важни пътни направления в Плевен, Ловеч и Велико Търново. Преасфалтират се и 40 км пътища в област Хасково. Общо през тази година по план ще бъдат ремонтирани 282 км републикански пътища, като по-голямата част от тях са в Северна България.

Тунел с ново осветление

Три дни предсрочно завърши ремонтът на осветлението на тунел "Железница", който е при 370-и километър на главен път E-79. Съоръжението по пътя за Гърция бе измито и почистено от образувалите се през зимния сезон наноси и замърсявания. Стените му са боядисани. Поставена е нова вертикална сигнализация - светлоотразителни бализи. Смяната на лампите в съоръжението, което е с дължина 2 километра, обаче предизвика същински ад за хората, тръгващи към морските курорти на Гърция. По план трябваше да се ремонтира от 08,00 до 20,00 ч, но заради засиления трафик и километричните колони графикът за работа се промени. Подмяната на осветлението се извършваше в нощните часове, когато има по-слабо движение и в двете посоки.

8 жертви за седмица

8 души загинаха, а други са ранени при катастрофи с тирове само за седмица. Първият инцидент бе на магистрала "Тракия", където автомобил, спрял в аварийната лента, бе пометен от движещ се неправилно по нея ТИР. Двамата пътуващи извадиха късмет и останаха живи, но с тежки наранявания. Момче и момиче са загинаха при зверски сблъсък на автомобила им с ТИР между селата Лозарево и Вълчин в община Сунгурларе.

Другите двама младежи, пътували в автомобила, са настанени в болницата в Бургас. Младеж на 25 години е с контузия на главата и е настанен в отделението по Неврохирургия, а момиче на 16 години се бори за живота си в отделението по реанимация. Един човек загина, а други двама бяха ранени при тежка катастрофа с влекач на магистрала "Тракия" в следобедните часове в понеделник. Цистерна с 20 т цимент, пътуваща от Димитровград за София, спуква гума, преминава през мантинелата и помита две коли. Тирът и едната от колите "Ауди" се преобръщат след удара. На място е загива 43-годишна жена. Двама от пътувалите в едната кола са с наранявания.

Инцидентът стана на 154 км в посока Бургас, в близост до Белозем. Движението в посока морето беше затруднено в продължение на няколко часа.

Преди дни в региона стана подробна катастрофа, като отново мантинелата не спря тир, който премина през насрещното, но се обърна край пътя и за късмет без да удари автомобилите в насрещното. Двама души загинаха при зверски сблъсък между ТИР и микробус край Харманли. Катастрофата стана само на около 100 м от детелината за магистрала "Марица" в посока Симеоновград. Заради лек дъжд пътят бил мокър. Шофьорът на микробус "Форд" не съобразил скоростта с условията и на десен завой поднесъл, навлизайки в насрещното. В този момент бил посрещнат от ТИР "Волво", който буквално при удара смазал цялата предница заедно с возещите се вътре хора. Водачът на камиона е 54-годишен мъж от село Караджалово, а бусът е бил шофиран от 19-годишен младеж от Симеоновград. Той е загинал на място, а 34-годишният му спътник е транспортиран с тежки наранявания в болницата в Хасково. Въпреки усилията на лекарите обаче и той е починал. Тежка катастрофа блокира в сряда пътя София - Варна в района на стражишкото село Балканци. Загина жена, а пътуващият с нея мъж е тежко ранен. Лек автомобил "Фиат", движещ се в посока от Варна към Велико Търново, се е ударил челно в колона от товарни автомобили, движещи се в насрещната лента.

София блокирана на 4 места

Разширяват "Черни връх" до Околовръстното

Летните ремонти блокират движението в София на четири ключови места. Бул. "Витоша" до входа на Южния парк се затваря за преасфалтиране. Нова настилка се полага и по една от основните улица "Обиколна" в "Дружба". Големи ремонти текат по бул. "Монтевидео" в "Овча купел" и "Владимир Вазов". Започва и разширяването на бул. "Черни връх" от бул. "Тодор Каблешков" до ул. "Флора Кънева" в посока Околовръстен път. Така столицата ще бъде блокирана основно на четири места, като последният ремонт ще продължи и през есента и се очаква да завърши до края на годината. Струва 7 млн. лв. Участъкът е с дължина около 2 километра и в момента има по една лента за движение във всяка посока. След разширението се предвижда да има по две ленти за движение във всяка посока плюс една средна за левите завои. По време на реконструкцията ще бъде подменена канализацията, така че да може да обслужва "Парадайз център" и другите бизнес сгради, които бяха издигнати в последните години. Обходните маршрути са през пътя покрай Зоологическата градина и по ул."Емилиян Станев". Отделно през летните месеци текат усилени ремонти на квартални улици. Най-проблемно е затварянето на улица "Цар Симеон" и улица "Козлодуй", които са изключително натоварени и се ползват като алтернативни маршрути на големите булеварди при задръствания. Движението в центъра на столицата, особено около НДК е същински ад заради строителството на третия лъч на метрото. За да има все пак някаква бързина и облекчение, от Столична община са предприели мерки да се работи извънредно и с удължено работно време, за да може строително-ремонтните дейности да приключат максимално бързо.

Извеждат трафика на юг от Бургас

Целият трафик към от страната към Южното Черноморие ще бъде изведен извън Бургас. Новият обходен маршрут вече е на финалната права и ще бъде пуснат още този месец. Той е част от мегапроекта пътен възел "Запад", който на практика ще реши най-сериозния проблем на Бургас с автотрафика. През обходния маршрут ще минават и всички тежкотоварни автомобили, които нямат работа в града. Общата стойност на целия проект е около 20 млн. лв. Проектът за Пътен възел "Запад" включва изграждане на детелина от бул. "Проф. Яким Якимов" към ул. "Одрин" и мост над ул. "Одрин", които вече са готови. Новият маршрут ще включва улиците "Проф. Яким Якимов" - "Крайезерна" - "Тодор Александров" до Пътен възел "Юг", който води към Южното Черноморие.

Интерактивна карта на задръстванията

Интерактивна карта, която показва тапите в страната в реално време, може да разгледа всеки шофьор на сайта на АПИ. Безплатното мобилно приложение Лима може да бъде изтеглено и като апликация на смартфон или таблет. Така веднага получавате информация за това къде текат ремонтни дейности, затворени са платна или цели участъци, станали са катастрофи, които затрудняват движението. Картата показва и срока, до който ще важат ограниченията или причината за затваряне на пътища.

АПИ: Инцидентите нямат връзка с пускането на тирове

Пътните инциденти с тежкотоварни камиони през последните дни нямат пряка зависимост с температурата на въздуха и настилката и не са в дните петък и неделя, в които има ограничение на движението на МПС над 12 тона по определени направления от пътната мрежа. Забраната за движение на тежкотоварните превозни средства при температура над 35 градуса, която беше в сила през последните години, имаше за цел опазване на пътната настилка от деформации и образуване на коловози. Всички новопостроени и ремонтирани автомагистрални участъци са с полимермодифициран битум, който не позволява деформиране на настилката при движението на тежкотоварни камиони. Освен това според анализа на експертите рискът от пътни инциденти след края на температурното ограничение в 21 часа рязко се увеличава, тъй като при възстановяване на движението на тежкотоварните МПС се образуват колони от автомобили, с което се затруднява и застрашава безопасността на всички останали участници в движението.

Кърпят дупки в Пиринско

В Пиринско няма да преасфалтират, а само ще изкърпят дупките. Пет петрички села се надяваха на нов асфалтиран път, но се оказа, че шосето само ще бъде изкърпено. Местните твърдят, че от АПИ им обещали цялостна рехабилитация, но след това се отметнали. От АПИ в момента довършват ремонта на моста в село Кърналово. Разшириха го до 7,50 м, има от двете страни по 1,20 м за пешеходци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай