Сряда,

Как да се предпазим от мъртвото вълнение

От: Администратор -
A
A
A

Тази седмица се очакват вълни от 2-2,5 метра

Всяко лято мъртвото вълнение взема множество жертви. Синоптиците предупреждават, че от днес то ще се появи по родното Черноморие заради нахлуващия североизточен вятър.

Мъртвото течение може да се образува дори на 5-10 метра от брега. "То представлява река в морето, където цветът на водата е по-бял. Има повече балончета, повече вълни се получават, докато другата вълна е с друг цвят и там е по-спокойно", уточнява водният спасител Петър Русев пред Нова тв.

Спасителите съветват, ако попаднем в ситуация, когато мъртвото течение ни задърпа навътре в морето, да не изпадаме в паника и да се опитаме да легнем над водата, като задължително викаме за помощ.

ВАЖНО: Преди да влезем във морето, да погледнем флаговата сигнализация. Ако флагът е червен, то това е знак, че морето крие опасност за живота и здравето ни.

Само за миналата година, мъртвото вълнение е отнело живота на 30 души по родното Черноморие. Това лято смъртните случаи вече са няколко. Спасителите изтъкват, че повечето от смъртните случаи заради въпросното вълнение са заради необмисленото поведение на туристите, които влизат във водата на неохраняеми зони, а дори не могат да плуват добре.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички