Как ядките да станат най-полезни за тялото?

Има три начина да разградите фитиновата киселина и да „активирате” ядките

Как ядките да станат най-полезни за тялото? | StandartNews.com

Ако искате да получите най-голяма полза от ядките за организма, те трябва да се „активират” преди консумиране. Как и защо да направим това, разказа пред радио „Спутник“ Татяна Скирда, специалист по хранене и известен московски диетолог.

Ядките са източник на растителни протеини и здравословни мазнини. Този продукт обаче ще ви донесе малка полза, ако просто го купите и го изядете направо от плика, каза Скирда.

"Във всяко семе, във всяка ядка се съдържа фитиновата киселина. Когато попадне в стомашно-чревния тракт на човека, тя започва да пречи на усвояването на важните микроелементи - желязо, магнезий, калций, цинк. Поради това абсорбцията на тези вещества от полезните ядки намалява с 30-40%. Вегетарианците например имат ниски нива на желязо, защото често ядат ядките, без да ги обработят“, казва диетологът.

Има три начина да разградите фитиновата киселина и да „активирате” ядките, каза Татяна Скирда.

"Първият начин: термична обработка, трябва да загреете ядките. Но в тях има много масла, а загряването не е много полезно. Вторият начин: ферментация в специален разтвор. И най-лесният и най-разпространен начин е да ги накиснете. Изсипете суровите ядки за 5-6 часа или за за една нощ във вода, след това ги подсушете и ще получите готов продукт, който е лесен за храносмилане и от който ще извлечете максимум полза“, съветва Скирда.

"Това се отнася за всички храни, които покълват като бобовите растения и семената. Но след като сте накиснали и подсушили продукта, ще трябва да го съхранявате в хладилник, защото вече е "жив" и бързо ще се развали", заяви диетологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай