Как да отключим силата на храната

Който контролира храната, контролира съдбата, казва Росица Коцева

Как да отключим силата на храната | StandartNews.com

Росица Коцева, експерт в няколко сфери, водеща на рубриката „Хапка по хапка“ в предаването „Видимо и Невидимо“ и бизнес дама, е категорична: живот без глутен и захар е напълно възможен. Който контролира храната, контролира съдбата, доказва тя в книгата си „Неограничени“ /“Бард“/. Авторката завършва образованието си в САЩ и дълги години работи в медицинската застрахователна индустрия. Сблъсква се с депресия, хранителна зависимост и две автоимунни заболявания, които успява да преодолее с нискогликемичен хранителен режим. Въпреки че по време на Ковида губи всичко, за което е работила цял живот, създава над 150 нискогликемични храни и тества хранителни теории на практика. „Неограничени“ разкрива ключови принципи за това как да върнете контрола върху живота си.

„Храната е лесната част!“, казва авторката, изразявайки вярата си в силата на правилното хранене, което води до по-добър живот. Всичко, за което става дума, е изпробвано не само върху нея, но и върху над 500 души.

„Замислете се за последния път, когато си казахте, че от първи януари ще започнете нова диета и нов живот! Първо диетата, нали? Но не е много далеч от истината твърдението, че трябва да променим храната си, за да променим ума си! Ядосвам се, когато хората искат просто да отслабнат, защото смятат, че това ще „оправи“ всичко. Но това не се случва, защото, ако диетата не промени химията на мозъка ви, все още ще бъдете като в мъгла, в която се вижда трудно. „Титаник“ можеше и още да си плува, ако не беше мъглата. Не бъдете като „Титаник“!

Аз бях нещастна от живота си. Трябваше да живея с някой, който наистина не знаеше коя съм, и да прекарам останалата част от живота си с него. В този момент дори още не осъзнавах, че съм нещастна, че той го усеща. Не съм сигурна, че и той го осъзнаваше. Издържах доста тестове за интелигентност през годините, но този беше брутален! Работех с хора, мотивирах ги, обучавах ги, а аз самата нямах представа как се чувствам! Но знаете ли кой го знаеше? Стомахът ми! О, той беше щастлив да се наслаждава на всички тези вкусни тестени неща, които ние, българите, толкова обичаме! Докато стомахът пируваше, духът ми умираше. Не беше само заради 30-те килограма, които качих по време на бременността. Моето Хашимото се активира, краката ми почнаха да имат кошмарни крампи, депресията ми се задълбочи. Нямах представа какво се случва. Отне ни три години да се разделим, след четирите, които бяхме заедно, живеейки живот между три континента, за който другите могат само да мечтаят! Но никога наистина не се опознахме. Аз исках да променя света, а той искаше да запази света такъв, какъвто беше, защото му харесваше. И двамата имахме своите аргументи „за“ и „против“. Но това не променя факта, че започнах да се утешавам с храната, като се оправдавах с бременността. Истината беше, че бях просто нещастна, но не го разбирах. Подсъзнанието обаче никога не лъже, то е това, което вдигаше ръката ми към лъжицата и отваряше вратата на хладилника всеки път.“

Росица Коцева цитира резултати от изследване, което стига до извода, че захарта предполага осем пъти по-голяма зависимост от тази на кокаина! „Тук е засадата – трябва да спрете да ядете, ако храната е вашият наркотик, но също така трябва да ядете, за да останете живи! Забавно, нали? Шах с пешката! Животът има извратено чувство за хумор!“, коментира Росица Коцева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай