Къде отиват милионите на Роберто Кавали

Светът изпрати с овации славния италиански дизайнер

Къде отиват милионите на Роберто Кавали | StandartNews.com

Светът изпрати с овации 83-годишния Роберто Кавали – бащата на най-лудата и секси мода през последния половин век. Опелото на славния италиански дизайнер беше в църквата "Сан Миниато ал монте" във Флоренция, а на печалната церемония дойдоха не само приятели и родственици, но и водещи фигури от фешън индустрията, довчерашни съперници. Защото ролята на Кавали за величието и недостижимостта на италианския стил е категорична -  той е авторът на най-екстравагантните и еротични колекции, а след убийството на Джани Версаче през 1997-а остава единственият. Страстта му към ярките анималистични мотиви, материализирана в перфектни модели, го превърна в любимец на международния джет сет и на знаменитостите от развлекателната индустрия още преди десетилетия. Животински кожи, щампи, тъкани, идващи сякаш от Ренесанса и барока – това е той. "Наистина не разбирам минимализма, толкова е учтиво и скучно. Ако искате да останете незабелязани, отглеждайте зеленчуци в градината си", казва той. Нима някой може да забрави и едни други негови емблематични думи: „Ако модата не е луда, какъв е смисълът й?“

Неслучайно Кавали умее да създава и да продава всичко – от детски дрешки до кафенета. Десетки бутици на няколко континента търгуват с „произведеното“ от него. Със същия размах поръчва и купува – като, примерно, прочутата му лилава яхта, на която кани супер манекенки и артисти, както и лилавият му хеликоптер, който пилотира собственоръчно. Той е властелинът на долче вита – най-конвертируемия бранд на Италия. Кара Фераритата си като шампион, говори свободно пет езика, общува най-вече с красавици. Но въпреки сладкия живот, преди всяко дефиле е изплашен като малко момче в тъмното и понякога плаче, скрит в някой ъгъл.  

Роден е във Флоренция. Син е на шивачка и минен инженер. През 1944-а, когато Роберто е едва на четири, баща му и още 90 техни съграждани са разстреляни от нацистки войници като вендета за партизанска акция. Роберто расте затворен и общува трудно, защото заеква – травмата е от онзи нещастен ден, в който завинаги се разделя с баща си. Учи в Академията за изкуства, но не е най-добрият студент. Зарязва последните изпити, за да отвори фирмата си. По това време в семейството все още са убедени, че Роберто ще наследи дядо си художника, но той все повече се ориентира към занаята на майка си. Преди да стигне до знаменитите рокли, минава през принтирани обувки и пуловери, работи за „Крициа“ и „Ермес“. Когато решава, че изкарва достатъчно, се жени млад и зелен – само на 24. Избраницата е Силванела Джанони, негова съученичка, която ще стане майка на първите му две деца. Кавали осигурява стабилност и сигурност в тила и се хвърля в лудешка въртележка. Самият той признава, че е започнал кариерата си „на пръсти“, заплашително скромен е, дори не си позволява да говори пред репортери. Но още оттогава има единствена цел - неговите дрехи да предизвикват радост и усмивки върху лицата и на жените, и на мъжете.

През 1970-а атакува прет-а-порте в Париж. После предприема нещо невъобразимо – зашива кожени кръпки върху мръсни джинси и ги показва на ревю в двореца Пити във Флоренция. Много е бохо, много е хипи, крещят всички в луд възторг. Отваря първия си бутик в Сен Тропе. След 14 години със Силванела се влюбва в "Мис Австрия" на конкурса "Мис Вселена" през 1977-а. Ева Дюрингер ражда следващите му трима наследници – Роберто, Рашел и Даниеле. Развеждат се през 2010-а.

През 80-те Кавали измисля дънките, които са толкова еластични, че лепват като втора кожа. През следващите години доказва, че модата никога не може да бъде ограничавана в стилове и територии. Щампи, принтове върху кожа, мотиви от флората и фауната – въображението му е безгранично. Обожава латиното като визия и емоции. Негови клиентки и бойни съратници са Дженифър Лопес, Бионсе, Кристина Агилера, Сара Джесика Паркър...

Но в началото на новото хилядолетие в имението му край Флоренция влизат най-страшните полицаи в Италия – от Гуардия ди финанца. Оказва се, че Кавали не е най-изрядният данъкоплатец – декларира имоти като ателиета, а не като къщи за живеене. За да демонстрират, че звездният му статут няма значение, магистратите го осъждат условно на 14 месеца затвор.     

През 2014-а се влюбва в модела Сандра Нилсън, която през 2023-а го дарява с последен син – Джорджо, кръстен на дядо си. Но няма време да му се порадва. Болестта го довършва година по-късно, той отдавна предвидливо е разпродал бизнеса. Сега основната тема, която разчепкват медиите в Италия, е как ще бъде разделено наследството на Кавали, което, пак според тях, е поне 300 милиона евро. Перлата в недвижимите имоти на дизайнера е имението във Флоренция, строено от италианския архитект Итало Рота – палацо и парк, разположени върху 32 акра земя. В него всички подове са от мрамор, вътрешният басейн е с френски прозорци. В този дворец е и сбирката на Кавали от артефакти - от ренесансови автори до съвременни произведения. Селската му къща и лозето в Тоскана се разпростират на 13 хектара, там са конюшните с любимите му коне и домашната зоологическа градина, в която има от папагали до маймунки. В гаражите му са паркирани съвършено актуализирано Ferrari Daytona от 1970 година, хеликоптерът и моторната яхта също трябва да бъдат разделени между петте му отдавна пораснали деца и Сандра Нилсон, която защитава интересите на едногодишния Джорджио.  

Пробва да се самоубие с хапчета и газ

Роберто Кавали разголва душата си в автобиографичната книга „Просто аз“. Именно там разказва за неслучилото се самоубийство. Терзанията го спохождат около раздялата с първата му съпруга. Склонен да споделя и да се жалва, започва връзка с Хава, модел и ортодоксална еврейка. Постепенно се влюбва безумно в момичето и изпада в дълбока депресия, защото знае, че различните религии няма да им позволят да са заедно. И решава да се оттегли от живота, слушайки Шопен и Моцарт. Нагълтва се с флакон приспивателни, полива ги с бутилка уиски и за още по-сигурно пуска газта. Докато все още е в съзнание, вижда как огромна бяла птица лети из хола. На сутринта го събужда икономката Тоска, която му обяснява, че ще остане без кафе и закуска, тъй като има авария и в къщите на цялата им улица няма газ. За щастие кучето и маймунката, са които също сипва от разбърканите в алкохол хапчета, са живи и здрави, макар и малко замаяни. Кавали обаче открива бялата птица, скрита зад една от големите вази. Отнася я в зоомагазина, където му казват, че всъщност това е много редкият бял бухал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай