Je suis БДЖ заради 38 спрени влака (ОБЗОР)

Je suis БДЖ заради 38 спрени влака (ОБЗОР) | StandartNews.com

Карлово и Габрово с ултиматум - лягат на релсите на Антоновден

Акция "Je suis БДЖ" започват младежите от БСП в Перник след спирането на 38 влака. На гарата в града и на междинните жп станции, както и в купетата по линията Перник - София "комсомолците" ще събират подписи срещу спирането на композиции и съкращенията в железниците. Според младежите е непростимо да се посяга на най-евтиния транспорт. Защото от икономиите потърпевши ще са не само ученици и студенти, но и хилядите перничани, които ежедневно пътуват до София.
Не с лозунги по парижки образец, а с блокади плашат в Карлово. Жителите на най-засегнатата от спрените влакове община у нас се готвят

да блокират цялата подбалканска линия

ако не бъдат възстановени част от композициите. Срокът, който местните дават на БДЖ да върне 3 от най-важните им влакове - сутрешния, обедния и един след обяд до Пловдив, е 17 януари. Освен карловци потърпевши от икономиите са хората от Сопот, Калофер, Тулово, Калояново и Хисаря, които също ползват ежедневно спрените влакове. Те са по направленията Карлово - София, Карлово - Пловдив, Карлово - Сливен и Карлово - Тулово. По думите на кондуктори, влаковете, които се спират от движение, са най-пълните. Освен тях хората от засегнатите общини нямат и алтернативен транспорт, тъй като автобусите са по един сутрин и един следобед и се дублират с композициите, които остават. "Ще се принудим да напуснем работа", палеха се карловци, които ежедневно пътуват до Пловдив. Тези, които работят първа смяна например, ще трябва да седят цял ден в областния град, за да се приберат късно вечерта. От втора смяна пък трябва да пътуват часове преди началото на работния си ден. Същото се отнася и за учениците. Подобен е проблемът и за пътуващите до София и обратно, които също остават с по един влак сутринта и един вечерта. "Ако ни се наложи спешно да отидем до столицата, за нас това става вече невъзможно", жалват се още карловци, които са започнали и събирането на подписи срещу мярката по влаковете.
С жива верига на Антоновден плашат и в Горна Оряховица. Хиляди хора от железничарския град и Габрово са потърпевши от орязването на влаковете. В Северна България се боят, че новата вълна от съкращения, която се очаква на 1 февруари, ще ги удари още по-тежко. "Все още няма разчети

колко железничари ще загубят работата си

в Горна Оряховица", посочи Марин Куруджиков, председател на местния синдикат.
И в Старозагорско са в шок от спирането на 7 влака през Балкана. Три от тях - Горна Оряховица - Стара Загора и обратно и Бяла - Стара Загора, минават през редица планински селища и на практика досега бяха единственият нормален начин за пътуване до тях. "Пътят Дъбово - Борущица е като след война", посочи зам.-кметът на Мъглиж Методи Марков. Според общинарите, това е и спирачка за развитието на туризма. "В тези селища има и доста къщи за гости, много от които досега ползваха железниците", добави Марков. Хората недоволстват и от спирането на ранните влакове до Сливен. "Те могат да останат поне сезонни, тъй като много пенсионери пътуват с тях и поддържат фамилни къщи и вили, зеленчукови и овощни градини", предложи старозагорецът Иван Тенев, който има имот в близкото село Стамово.

"Да спреш най-удобния влак от Лом за София е безумие", нареждаше пък Венка Петкова в чакалнята на крайдунавската гара. Очаква се композицията да спре от 1 февруари. "Най-удобен е. Тръгваш от Лом в 5,30 ч сутрин и никъде не се прекачваш. За него

продаваме най-малко по 60 билета всеки ден

Той е най-удобната връзка от Мездра за Плевен, Горна Оряховица, Русе, Варна. От града много студенти учат във Велико Търново, които също го ползват. Същият влак събира пътници от Брусарци, Бойчиновци и Враца. От Враца към София потегля пълен до краен предел. Защо се закрива точно този влак?", недоумяваше продавачка на билети. Началникът на гарата отиде на среща с кмета на Лом Иво Иванов. И докато в общината още умуват как да реагират, на гарата се събира подписка срещу закриването на директния влак за София. Събрани са 1300 подписа, които вече са изпратени в Министерство на транспорта.

Изумени от решението за спиране на влака Видин - Мездра, тръгващ в 10,30 часа, са и във Видин. "Той е пуснат на 14 декември и след по-малко от месец се закрива", недоумяваше дежурната касиерка. Влакът е единствената връзка на селата Синаговци, Жеглица, Срацимир, Макреш с Видин. Идват сутрин на пазар, при лекар и се прибират за обяд. Влакът е и най-удобната връзка за Плевен, Горна Оряховица, Русе и Варна. За далечните гари пътуват предимно студенти. "На гарата във Видин има гише за продажба на билети за Будапеща, но няма за моето село Макреш", сподели жена, която твърди, че е готова да легне на релсите, но да си запази влака. В негова защита се разбунтуваха и в селата Власатица и Бели извор. "С този влак хората ходят на работа във Враца, децата - на училище. С него идва и фелдшерката", изтъкна кметът на Власатица Петър Атанасов. Срещу отмяната на влака в различни селища от неговия път са събрани над 7000 подписа.

Шефът на холдинга: Железницата не е НОИ, а търговска компания

"БДЖ-Пътнически превози" изпълнява социална функция, но не е социална институция, а търговско дружество, което се субсидира от държавата". Това заяви пред БНТ изп. директор на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров. "Това е единственото действие, което бихме могли да предприемем, след като субсидията беше намалена, като вместо поисканите 184,699 млн. бяха отпуснати едва 140 млн. лв, обясни още той и допълни, че със спирането на влакове на практика ще започне и редукцията на персонала на "БДЖ - Пътнически превози". Владимиров подчерта, че има много композиции с ниска рентабилност - до 4%, в част от които се возят само по няколко човека. "БДЖ не са приоритет на българската държава повече от 20 г.", коментира още шефът на холдинга. "Сега, връщайки се отново начело на "Холдинг БДЖ", някъде към средата на февруари ще имаме готов план за финансово стабилизиране, тъй като преструктурирането приключи", добави Владимиров. "Той ще бъде представен на всички държавни институции и политически партии, за да направи опит за намиране на съгласие между тях за спасяването на БДЖ", коментира още той. "Надявам се железниците отново да станат приоритет на държавата, за да има един по-дълъг хоризонт както за инвестициите, които трябва да бъдат направени в дружеството, така и за погасяването на задълженията", заяви още Владимиров. "Част от дълговете вече са погасени, като негативът е намален от 840 на 565 млн. лева, 370 млн. от които са към банки", обясни шефът на холдинга. "Целта е да бъде изплатена още една част от тази сума през тази година и след това да бъде подписано дългосрочно споразумение за 7-8 г., в които да бъде погасен остатъкът", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай