Извънщатни сътрудници на МВР дебнат за обирджии

Йовчев закрива търговската дейност на СОТ в МВР

Извънщатни сътрудници на МВР дебнат за обирджии | StandartNews.com

Враца. В новия Закон за МВР ще бъде въведен статут на извънщатния сътрудник. Мотивите на ръководството на МВР са, че така ще се постигнат добри резултати в борбата с битовата престъпност.

По думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев приоритет за ръководството на МВР е да намали престъпните посегателства в малките населени места. "Усилията ни са съсредоточени към организиране на дейността ни така, че там да има присъствие както на служители, така и на сътрудници на МВР. Като извънщатни сътрудници ще бъдат привличани бивши служители на МВР и Министерство на отбраната, които имат необходимите умения и опит, за да подпомагат работата на полицията", съобщи министърът на среща с граждани във Враца.

Обсъдена бе и възможността със заповед на съответния кмет ловните дружинки да могат да се организират или самоорганизират, за да опазват имуществото на хората. Това е една добра идея, която ще покаже ефективност, смята кметът на Враца инж. Николай Иванов, според когото битовата престъпност е тежък бич за региона.

"Търговската дейност на СОТ към полицията се закрива", обяви още вътрешният министър Цветлин Йовчев. По думите му така ще се освободят около 1200 униформени, които са заети с охраната на имоти на МВР. Те ще бъдат пренасочени на улицата, за да подпомогнат борбата с престъпността, подчерта силовият министър.

Вътрешният министър видя пораженията от пожара в митрополитския храм „Св. Николай". Бързовар подпали храма след сватба и кръщавка по обяд в неделя и унищожи 15 ценни икони, обзавеждане, утвар и стаята на клисарката.

На среща с кмета Николай Иванов Йовчев заяви: „Има ресурс за засилено полицейско присъствие в малките населени места и такъв ще бъде предоставен. Това ще бъде само една от мерките, които ще предприемем. Ще променим организацията на работа така, че да успеем не само в организирането на полицейско присъствие. Трябва да бъде създадена и съответната организация, полицаите които са на място, да могат да получават своевременна информация, за да бъдат създадени всички предпоставки те да реагират адекватно. Ще търсим и технически мерки, които да подпомогнат борбата с битовата престъпност. Това е много голям бич и много сериозно работим в тази посока. Съвсем скоро ще представим и комплекс от мерки, които ще приложим".


Вътрешният министър посети село Баница. Селото е избрал, защото там има високо ниво на престъпност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай