Изумрудите удължават живота

Скъпоценният камък подпомага здравето

Изумрудите удължават живота | StandartNews.com

Когато купуваме бижута със скъпоценни камъни, на първо място се фокусираме върху качеството и визуалните характеристики: искаме камъкът да е чист, голям и да отговаря на нашия стил. Но освен това обеци, пръстени или гривни, които носим, могат не само да ни украсят, но и да повлияят на нашето благосъстояние и настроение. Експертът по бижута Оксана Телбукова разказва за необичайните свойства на камъните пред женското списание “Мари Клер“, предаде БГНЕС.

Диамантът е царят на скъпоценните камъни. Поради своите физически свойства и сила, диамантите винаги са символизирали безсмъртието. В европейската култура диамантът се е превърнал в олицетворение на любовта и лоялността. Но и преди това на диаманта са приписвани много значения. В Европа диамантите се появяват едва през 5-6 век пр.н.е., А родното място на камъка е Индия. Йогите отбелязват, че диамантът има много фина, но мощна енергия, способна да подхранва умствената и физическата сила на човека. Диамантът засилва волята и носи късмет във всички начинания, предпазва от уроки и прави собственика богат. Как иначе? Ако една жена си позволи бижута с диаманти, тя знае точно какво иска от живота, цени най-доброто и се стреми към успех.

Изумрудите са ценени още от древността: жителите на Вавилон ги търгуват през 4000 г. пр.н.е., а Клеопатра нарича изумруда своя любим камък. И не случайно на изумруда се приписват особени лечебни свойства. Според легендата „Свещеният Граал“, в който била събрана кръвта на Христос, бил направен от изумруд и всеки, който пиел от него, бил незабавно излекуван от всички болести. Индийските магьосници се потопят в медитативно състояние с изумруд, за да виждат бъдещето. Изумрудът има силна положителна енергия, която неутрализира отрицателните заряди, подпомага здравето и дълголетието.

В древни времена рубинът е бил камък на воини и владетели: с цвета си напомнял за капки кръв. Монарсите вярват, че рубинът носи късмет и слава, олицетворява силата и стремежа към напредък. Рубинът често украсява оръжия, доспехи и мъжки пръстени. Заради живия си червен цвят рубините са се превърнали в символ на чувственост и страст във връзките. В древни времена рубините са били използвани за отстраняване на токсините от кръвта и подобряване на кръвоносната система. Днес рубините се използват и в медицината: те ускоряват регенерацията на тъканите. Рубиновите лазери премахват несъвършенствата на кожата и намаляват татуировките. Будистите почитали рубина, считайки го за магически камък, и вярвали, че той води собственика по пътя на великите дела.

Александритът е рядък камък хамелеон, който променя цвета си през деня. На дневна светлина камъкът прилича на смарагд, а вечер под изкуствена светлина се превръща в алено като рубин. На 17 април 1834 г. скъпоценният камък е представен на Александър II, на когото е кръстен, след което в Русия носенето на александрит дълго време се смятало за много патриотично. Вярно е, че камъкът е бил известен не само в Русия: в Индия и Шри Ланка александритът е бил почитан като символ на дълголетие и просперитет, а служителите на храмовете са вярвали, че той успокоява душата. Смята се, че цветът на александрит напълно зависи от настроението на неговия собственик и отразява здравословното състояние, предупреждавайки за заболяване или опасност.

Сапфирът олицетворява мъдростта и царствеността: този камък също е много популярен сред кралските особи. Храмовете са били украсени с него, а свещениците са носели сапфири, вярвайки, че те допринасят за връзката на човек с божествата. Камъкът се смята за антипод на рубина и въпреки че те си приличат по физически свойства, сапфирът олицетворява духовната хармония и спокойствието. Будистите използвали сапфир за медитация, вярвайки, че камъкът има способността да пропуска отрицателна енергия през себе си и да я пречиства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай