Четвъртък,

Изумително! Разкриха уникална тайна за предпазните маски

От: Иван Ангелов -
6346
Изумително! Разкриха уникална тайна за предпазните маски
A
A
A

Можем да разпознаваме емоциите дори когато лицето на другия е скрито зад предпазна маска, установи британско проучване, цитирано от електронното издание Юрикалърт. 

Много е важно обаче да се вижда цялото тяло, посочват психолози от университета на Дърам, които стоят зад изследването.

Те правят заключението си на базата на експеримент, в който са се включили 70 души от Великобритания. Представени са им били изображения, на които са изразени гняв, щастие, тъга и страх, а човешките лица са били скрити зад маска.

Оказва се, че доброволците добре улавят емоциите, изразени чрез тялото, а маските за лице изобщо не оказват влияние върху това. Данните показват също, че участниците се затрудняват най-много при разпознаването на щастие.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието “Фронтиърс ин нюросайънс”.

„От началото на коронавирусната пандемия през 2020 г. изследвания предполагат, че разпознаването на емоциите и социалното взаимодействие могат да бъдат сериозно засегнати от носенето на предпазните маски за лице”, казва водещият автор д-р Пади Рос от университета в Дърам. “Използвайки изображения на човешки тела в цял ръст,  показахме, че при носене на маски за лице има много малка разлика при разпознаването на емоциите, особено ако са изразени и чрез тялото“, допълва той.

Констатациите на британските експерти противоречат на тези от предишно проучване, което използва изолирани изображения (само на лицето). Тогава изследователите стигнаха до заключението, че предпазните маски ограничават способността на хората да разпознават емоции.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички