Изтеглят 34 млн. дефектни автомобила в САЩ

Изтеглят 34 млн. дефектни автомобила в САЩ | StandartNews.com

Близо 34 милиона автомобила ще бъдат изтеглени от американския пазар заради дефектни въздушни възглавници, произведени от японската компания "Таката".

 Най-масовото изтегляне на коли в страната се дължи на дефектните въздушни възглавници, които са причинили смъртта на 6 души и са ранили други 100, пише New York Times.

Японската компания  е един от най-големите доставчици на въздушни възглавници. Тя отричаше в продължение на десетки години за дефекта  на своите продукти.

Но във вторник обаче компанията направи обратен завой и призна, че  въздушните им възглавници са дефектни и се съгласи да бъдат изтеглени 34 млн. автомобила, което е всяка седма кола по американските пътища.

Оказва се, че въздушните възглавници експлодирали прекалено силно,  подобно на мощтта на шрапнели само че в купето на автомобила. 

Произведени през първото десетилетие на настоящия век, дефектните въздушни възглавници могат да експлодират дори в случай на най-малката катастрофа и да изхвърлят парчета метал и пластмаса върху пасажерите.

При излагане на прекомерна влага агентът, който раздува възглавниците - амониев нитрат може да дефектира.

Автомобилитие, които са засегнати са: "Фиат Крайслер", "Дженерал Мотърс", "Форд", "Мазда", "Мицубиши", "Нисан", "Субару", "Тойота", БМВ, "Хонда.

Само "Хонда" изтегли 19,6 милиона автомобила от пазара по света, от които само 5 милиона бяха изтеглени миналия четвъртък. "Тойота" изтегли 8 милиона автомобила по света, а "Нисан" - 4 милиона.

"Таката" е обект на съдебно разследване от американското министерство на правосъдието. Изтеглянето на автомобилите ще струва на "Таката" и на автомобилоконструкторите между 4 и 5 милиарда долара, смятат експерти.

През 1982 г. компанията "Джонсън енд Джонсън" изтегли през 31 милиона кутии хапчета Тиленол заради наличието на цианид в тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай